Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kabinet minimaliseert problemen verpleeghuizen’

MAARSSEN - Het kabinet minimaliseert de problemen in de verpleeghuizen, omdat het niet het advies van het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) volgt. Dat zegt ActiZ-directeur Mariëlle Rompa in reactie op de toezegging dat verpleeghuizen de komende vijf jaar 431 miljoen euro extra krijgen.
‘Kabinet minimaliseert problemen verpleeghuizen’

Het kabinet trekt de komende vijf jaar 431 miljoen euro extra uit voor meer handen aan het bed in verpleeghuizen. Voor volgend jaar gaat het om 63 miljoen, in 2008 en 2009 is jaarlijks 138 miljoen beschikbaar. In de jaren daarna wordt dat afgebouwd tot 33 miljoen in 2011.

Veel minder dan nodig

Het geld dat het kabinet uittrekt voor de verpleeghuizen is veel minder dan volgens het CTG nodig is: jaarlijks 248 miljoen euro. Het verschil komt omdat het ministerie er vanuit gaat alle verpleeghuizen net zo efficiënt kunnen gaan werken als de koplopers, terwijl het CTG uitgaat van het gemiddelde verpleeghuis. “Het is niet realistisch om de best practices als norm te gebruiken”, zegt Rompa. “Niet alle huizen hebben de mogelijkheid om dat te halen.”

Geschonden toezegging

Rompa is zwaar teleurgesteld in de staatssecretaris. “In de Tweede Kamer deed ze de toezegging het CTG-advies te zullen volgen. Ofschoon wij vinden dat er meer geld nodig is om de kwaliteit van zorg op orde te krijgen, konden we daar mee leven. Het is een politieke keuze om niet voldoende geld beschikbaar te stellen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.