Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet trapt op de rem bij marktwerking

MAARSSEN - Het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie maakt een pas op de plaats met marktwerking in de zorg. Volgend jaar wordt slecht 20 procent van de dbc’s vrij onderhandelbaar en niet 70 zeventig procent, zoals tot nu toe de bedoeling was.
Kabinet trapt op de rem bij marktwerking

Of er na 2008 nog verdere stappen met vrije prijsvorming worden genomen is onzeker. Het kabinet wil eerst zorgvuldig analyseren wat de effecten zijn voor de kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg.

NVZ teleurgesteld

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ reageert teleurgesteld. De brancheorganisatie vindt de plannen niet ambitieus genoeg. De NVZ verwacht met vrije onderhandelingen de prijzen beter in de hand te kunnen houden, efficiënter te werken en wachtlijsten te verkorten.

Geen commerciële concurrentie in AWBZ

Het regeerakkoord is niet duidelijk over marktwerking in de AWBZ. De nieuwe coalitie stelt dat de zorg in verpleeghuizen, ouderenzorg en gehandicaptenzorg zich niet leent voor vrije prijsvorming en commerciële concurrentie. Maar verderop staat dat er wel ruimte wordt geboden voor ondernemerschap en privaat kapitaal, bij voorkeur langs de weg van de maatschappelijke onderneming.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland is blij dat de marktwerking in de gehandicaptenzorg niet verder wordt doorgezet. De VGN zet ook vraagtekens bij de huidige wijze van marktwerking, zoals de aanbesteding op basis van de laagste prijs. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.