Staatssecretaris Bussemaker volgt in de brief Zeker van zorg, nu en straks in grote lijnen het SER-advies over de toekomst van de langdurige zorg. De AWBZ blijft bestaan voor zwaar dementerenden en verstandelijk gehandicapten en ernstig psychiatrische patiënten.
Bussemaker beperkt per 1 januari 2009 het AWBZ-pakket. Ze voegt ondersteunende en activerende begeleiding samen tot één functie begeleiding, die alleen nog beschikbaar is ter bevordering van zelfredzaamheid en niet van participatie. De zorg voor mensen met een psychosociaal probleem, meest dak- en thuislozen, verdwijnt uit de AWBZ naar de gemeenten. Ook komen er scherpere indicaties voor licht verstandelijk gehandicapte jongeren. Vanaf 2010 geldt een eigen bijdrage voor begeleiding.
AWBZ-indicaties
Deze maatregelen moeten een besparing opleveren van 55 miljoen euro in 2009 en 800 miljoen in 2010. Ze dempen de groei van de AWBZ, die zo’n 2,5 miljard bedraagt in deze kabinetsperiode. De zorg na ziekenhuisopname gaat per 2010 naar de Zorgverzekeringswet. Dat vermindert het aantal AWBZ-indicaties met een kwart. Bussemaker laat onderzoeken welke onderdelen nog meer uit de AWBZ kunnen, naar zorgverzekering, gemeente, arbeidsparticipatie, jeugdzorg en onderwijs.
Bouwregime verdwijnt
Per 2011 of 2012 moeten instellingen zelf hun gebouwen bekostigen uit een opslag op de zorgtarieven. Daarop vooruitlopend mogen ze per 1 januari 2009 al zelf beslissen over bouwinvesteringen. Per 2010 moeten mensen met ziektes, lichamelijke of zintuiglijke handicaps zelf hun woonlasten gaan betalen. Dit najaar verschijnt onderzoek naar de financiële consequenties hiervan voor zowel de cliënten als zorgaanbieders, woningcorporaties en de overheid.
Zorgkantoor
Bussemaker kiest niet voor persoonsvolgende budgetten met inkoop door de cliënt zelf. De zorgkantoren blijven in elk geval tot 2012 bestaan, net als de regionale contracteerruimte. Zorgkantoren moeten wel de uitvoering stroomlijnen en meer cliëntgericht maken, met als doel dat uiteindelijk zorgverzekeraars de AWBZ gaan uitvoeren. (Zorgvisie – Krista Kroon)
Lees ook:
Bezuinigingen in AWBZ ophanden
SER laat AWBZ intact
Bussemaker: AWBZ jeugdigen aanpassen
Bussemaker: ‘AWBZ is een lappendeken’