Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet wil meer prikkels voor kostenbeheersing

Het kabinet wil zorgverzekeraars, -aanbieders en -gebruikers meer prikkels geven voor kostenbeheersing, maar in een minder snel tempo dan de Raad voor de Volksgezondheid adviseert.

Zo luidt de officiële reactie van het kabinet op het RVZ-advies Uitgavenbeheer in de gezondheidszorg dat december 2008 verscheen. De RVZ adviseert verzekeraars en zorgaanbieders meer risico te laten lopen over de beslissingen die ze nemen. Het kabinet is het daarmee eens, maar wil veldpartijen meer tijd geven. Minister Klink wil de partijen eerst instrumentarium geven om met nieuwe verantwoordelijkheden om te gaan.

Meer risico voor zorgverzekeraars en zorgaanbieders

Voor verzekeraars wil de RVZ de ex post compensaties in de risicoverevening afschaffen, maar het kabinet vindt het niet verantwoord dat in een keer te doen. Klink wil eerst de ex-ante verevening goed regelen om verzekeraars een gelijke uitgangspositie te geven. In de cure wil Klink pas verdere stappen nemen op weg naar prestatiebekostiging als de bekostigingssystematiek van dbc’s beter werkt. Dat zal op zijn vroegst in 2011 zijn als DOT (dbc’s op weg naar transparantie) wordt ingevoerd.

Geen forse ingrepen in AWBZ

Forse ingrepen in de AWBZ schuift het kabinet voor zich uit. Zo adviseert de RVZ om zorgverzekeraars de AWBZ met risico voor hun eigen verzekerden te laten uitvoeren, maar hierover heeft het kabinet nog geen knoop doorgehakt. Naar pakketmaatregelen laat staatssecretaris Bussemaker nader onderzoek doen.

Eigen bijdrage voor ggz

Ook zorggebruikers moeten meer zelf gaan betalen voor lichtere vormen van geestelijke gezondheidszorg, vindt de RVZ. Die vorm van zorg is de laatste jaren snel gestegen. Klink overweegt invoering van een eigen bijdrage in de tweede lijns curatieve zorg. In 2010 komt het kabinet met een standpunt over eigen bijdragen en eigen risico in de zorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

– ‘Overheid moet meer geld uitgeven aan zorg’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.