Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Kabinet wil wtcg-regeling halveren’

Het kabinet wil het budget voor jaarlijkse uitkeringen aan chronisch zieken en gehandicapten halveren. Dat meldt het Algemeen Dagblad (AD) op basis van informatie van ‘ingewijden’.
‘Kabinet wil wtcg-regeling halveren’

Het kabinet wil als onderdeel van de plannen voor Prinsjesdag snijden in de wtcg-vergoeding. Dat is de vergoeding voor chronisch zieken en gehandicapten die veel geld kwijt zijn aan medicijnen en specialisten. Op dit moment betaalt het ministerie van VWS per jaar ongeveer 580 miljoen euro aan wtcg-uitkeringen.

Miljoen

De regeling kent afhankelijk van de leeftijd tegemoetkomingen tussen 153 en 510 euro. Sinds vorig jaar krijgen ongeveer twee miljoen mensen eens per jaar zo’n tegemoetkoming in de zorgkosten. De vergoeding werd door het vorige kabinet ingevoerd en kwam in de plaats van een fiscale regeling voor buitengewone zorguitgaven.

Leijten

Kamerlid Renske Leijten (SP) geeft aan dat ze een spoeddebat over de halvering heeft aangevraagd voor direct na het Kamerreces. Op de vraag hoe zeker de korting is antwoord zij: “Ze mogen het erkennen of ontkennen. Gaat dit kabinet weer bezuinigen op chronisch zieken korten? Ja of nee?”

CG-Raad

Belangenorganisatie CG-Raad heeft bij het ministerie van VWS aan de bel getrokken over deze kwestie en om opheldering gevraagd. “Het Ministerie wilde slechts loslaten dat een eventuele ingreep niet voor 2013 ingaat”, zegt een woordvoerder van de CG-Raad. “We nemen het heel serieus omdat een dergelijke maatregel voor onze doelgroep heel lastig is. Het koopkrachtverlies kan voor hen oplopen van 153 tot 510 euro op jaarbasis. Dit is onacceptabel. Want chronisch zieken en gehandicapten zijn al enkele jaren de groep die het hardst in koopkracht achteruit gaat. Bovendien stapelen de nadelige maatregelen voor chronisch zieken en gehandicapten van dit kabinet zich op.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Schippers bekritiseert Wtcg

Kabinet akkoord met rapportage Wtcg

Ad Poppelaars stapt op bij CG-Raad

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. @ Dorien
    Er wordt veel geld uitgegeven aan regelingen om gehandicapten aan het arbeidsproces te laten deelnemen. Dit levert alleen maar banen op voor mensen zonder handicap die weinig resultaat boeken. Toch bezuinigt dit kabinet ook de sociale werkplaatsen weg, waar vele gehandicapten hun eigen boterham verdienen, nuttig werk doen en een dagbesteding hebben. Verder ben ik het helemaal eens met Khyra. Bezitters van dure huizen ontvangen jaar op jaar een hypotheekaftrek, waarvan een (groot) aantal gehandicapten riant van zou kunnen leven. Toch doet het kabinet der rijken helemaal niets aan deze kostenpost van jaarlijks 13 miljard. Nee, ze pakken steeds weer de armen en de zwakken.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.