Kabinet zet transitie voort

Vorige week reageerden bewindslieden Van Rijn en Plasterk op de bezwaren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) tegen de invoering van de nieuwe Wmo. Hoewel de VNG de toenadering van het kabinet niet geheel toereikend noemt, heeft het er alle schijn van dat de nieuwe Wmo zonder vertraging wordt ingevoerd.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Kabinet zet transitie voort

Het kabinet komt de gemeenten in een aantal zaken tegemoet. Er komt een zogeheten regietafel onder leiding van minister Ronald Plasterk (BZ) en de samenwerking met verzekeraars wordt verankerd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). In een gesprek met Zorgvisie noemt Jantine Kriens deze toezeggingen ontoereikend. ‘Er is geen concrete beweging op geld gekomen. Wel een goed punt is dat de verplichting in de Zorgverzekeringswet wordt vastgelegd dat verzekeraars moeten samenwerken met zorgaanbieders en gemeenten in de wijkteams. En de toezegging van het Rijk dat ze, eventueel ook financieel, medeverantwoordelijk is voor mogelijke knelpunten tijdens de transitie is prettig, maar niet geheel

2
12

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Een zachte landing is verre, verre van voldoende, als men behoud van zorgkwaliteit als eis stelt. Rapporten/adviezen van het Sociaal-Cultureel Planbureau, de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg, en de Raad voor de Leefomgeving & Infrastructuur laten zien dat het kabinetsbeleid inzake ouderenzorg op zijn best gebrekkig is, dat zal resulteren in een afkalving van de ouderenzorg.
    Zeker als men in ogenschouw dat per 1-1-2014 het recht op een plaats in een verzorgingshuis is afgeschaft voor ouderen met een ZZP 3-indicatie. Tezamen met de overheveling per 1-1-2015 geeft dat een enorm stapelingseffect. En dan is het overhevelingsplan ook nog eens gebrekkig.
    Overheveling van de ouderenzorg kan op zich goed uitpakken, maar het zou daarvoor in een significant andere vorm gegoten moeten, met een wezenlijk langer tijdspad en een ander budget. En het ZZP 3-recht dient hersteld te worden, want het is helemaal niet nodig om dat af te schaffen. Zie voor de details http://bit.ly/1d9FqjQ (eigen site).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.