Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kalbfleisch bespeurt dalende marktwerking zorg

Bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch van de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa is kritisch over een wetsvoorstel van een Kamermeerderheid om het kartelverbod voor kleine bedrijven te versoepelen. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Vooral in de thuiszorg moet de mededingingswet volgens de NMa streng gehandhaafd blijven.

Het CDA, VVD en PvdA willen dat bedrijven die gezamenlijk minder dan tien procent marktaandeel hebben onderling ongestoord afspraken mogen maken over prijzen en marktafbakening. Zo kunnen kleine ondernemingen gezamenlijk opboksen tegen de inkoopmacht van het grootbedrijf. De grens ligt nu nog op vijf procent marktaandeel. Kalbfleisch ziet grote risico’s in dit plan. Hij vraagt zich af wie vaststelt wanneer de grens van tien procent marktaandeel is bereikt. “Het is een zeer ingewikkelde exercitie waar veel economische kennis”, zegt hij in het FD.

Marktwerking thuiszorg

In de zorg bespeurt Kalbfleisch een zorgelijke ontwikkeling. Een groeiend aantal gemeenten overweegt de marktwerking in de thuiszorg op een laag pitje te zetten. “Ik vind deze neiging betreurenswaardig. Het botst met de consistentie van beleid en van ons toezichtswerk. Er is tot marktwerking in de zorg besloten omdat het oude systeem niet werkte. Partijen hebben een kort en selectief geheugen”, stelt Kalbfleisch in de krant. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Zorgverzekeraars ondermijnen marktwerking’

Begrotingsdebat VWS in teken van marktwerking

Zorg anticipeert te weinig op marktwerking

Gooise thuiszorg tekent bezwaar tegen boetes NMa

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.