Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer buigt zich over experiment Maartenskliniek

Mark van Dorresteijn
De oppositiepartijen SP en PvdA zetten vraagtekens bij een nieuwe experimenteerstatus voor de Sint Maartenskliniek voor vrije onderhandelingen over DOT (dbc’s op weg naar transparantie).
Kamer buigt zich over experiment Maartenskliniek

Het experiment moet ziekenhuizen en verzekeraars inzicht bieden in de financiële effecten van de invoering van DOT. De Maartenskliniek had al een experimenteerstatus voor vrije onderhandelingen over dbc’s, maar die stopt dit jaar vanwege de wettelijke maximale looptijd van vijf jaar. Demissionair minister Klink wil de Maartenskliniek opnieuw een experimenteerstatus geven.

Maatschappelijke meerwaarde

SP-Kamerlid Henk van Gerven is tegen het experiment omdat hij twijfelt over de maatschappelijke meerwaarde. “DOT is één groot drama. Het is hopeloos ingewikkeld en prikkelt tot maximalisatie van het aantal verrichtingen. Dat is de kat op het spek binden.” Het vorige experiment heeft de Maartenskliniek geen windeieren gelegd, betoogt Van Gerven. “De omzet is, ten koste van andere ziekenhuizen, verdubbeld. In de jaren 2005 tot 2007 heeft de Maartenskliniek zijn vermogen verdubbeld en een dure parkeergarage aangelegd. Het is een schijnmarkt. De Maartenskliniek is de facto monopolist en kan alle prijzen vragen.” De PvdA steunt wel de invoering van DOT, maar zet vraagtekens bij het simuleren van vrije prijsonderhandelingen. De PVV was niet bereikbaar voor commentaar. De Maartenskliniek wil pas reageren als de politieke besluitvorming haar beslag heeft gekregen, aldus een woordvoerder. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

UMCU gaat samenwerken met Maartenskliniek

Maartenskliniek verlaagt prijzen

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.