Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Kamer frustreert cao VVT met motie

Mark van Dorresteijn
De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die de cao VVT (verzorging, verpleging, thuis- en kraamzorg) niet algemeen bindend moet verklaren. De motie is ingediend door de SP en GroenLinks.
Kamer frustreert cao VVT met motie

De partijen vinden dat de cao niet representatief is omdat de grootste vakbond in de sector, Abvakabo FNV, de cao niet heeft ondertekend. Renske Leijten laat desgevraagd weten dat de cao pas algemeen verbindend verklaard kan worden als het algemeen belang gediend wordt. ‘De Kamer vindt de ruzie over de cao tussen de partijen dus niet in het algemeen belang. Nu spannend wat regering gaat doen met motie’, aldus Leijten.

Onverstandig

‘De motie is erg onverstandig’, vindt Aaldert Mellema, onderhandelaar CNV Publieke Zaak. ‘Als de cao VVT niet algemeen verbindend verklaard wordt, geldt die dus niet voor werknemers die werken bij een organisatie die de cao niet heeft ondertekend. Deze werkgever is niet aan de cao gebonden, met alle gevolgen van dien voor de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers. Bovendien is de cao een afspraak tussen werkgevers en werknemers en gaat de Kamer er niet over. De minister van Sociale Zaken neemt de beslissing een cao wel of niet algemeen verbindend te verklaren en dat is bij deze cao niet anders.’

De vakbond denkt dat de motie niet heel veel zin heeft en gaat er vooralsnog vanuit dat de minister de nieuwe cao zal ondertekenen. Zij refereren daarbij ook naar antwoorden van de staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten die in Kamervragen erkent dat er draagvlak is voor de nieuwe cao.

Gebruik van cao

De nieuwe cao VVT is vandaag ondertekend door werkgevers ActiZ en BTN en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU ’91 en FBZ.

Gorrit Smit, belangenbehartiger NU’91, legt uit dat de leden van Actiz en BTN gebonden zijn aan het gebruiken van de nieuwe cao. Het algemeen verbindend verklaren zorgt ervoor dat ook de particuliere bureaus de cao moeten hanteren.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees meer:

Beantwoording kamervragen over algemeen verbindendverklaring van de cao voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorgsector (VVT)

Lees ook:

Werkgevers akkoord met cao VVT

Cao-akkoord VVT zonder Abvakabo FNV

Onderhandelingen cao-VVT afgebroken

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. We hebben nu een prima cao in de vvt, ondanks het gezeik door de fnv. fnv heeft zelf ook nauwelijks leden bij de vvt, maar dat zeggen ze er even niet bij. Actievoeren om het actievoeren, dat noem ik geen belangenbehartiging. Ik ga weg bij de fnv.

  3. We hebben nu een prima cao in de vvt, ondanks het gezeik door de fnv. fnv heeft zelf ook nauwelijks leden bij de vvt, maar dat zeggen ze er even niet bij. Actievoeren om het actievoeren, dat noem ik geen belangenbehartiging. Ik ga weg bij de fnv.

  4. De Abvakabo FNV loopt aan de leiband van de SP en andersom. Daar zijn de andere politieke partijen bang voor. Daarom heeft de Kamer deze week zelfs een motie goedgekeurd, waarin de minister wordt gevraagd de CAO-VVT niet algemeen verbindend te verklaren.
    Zo speelt de Abvakabo met vuur omdat hierdoor allerlei clubs met name in de WMO vechtmarkt vrij spel hebben die de cao helemaal niet hoeven toe te passen.Lekkere belangenbehartiging Abva. Ga zo door en jullie dalende ledenaantal zal zich dan wel
    fors voortzetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.