Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer kritisch over Achmea

Zorgverzekeraar Achmea wentelt de financiële kosten voor de overname van de IJsselmeerziekenhuizen af op de overheid. Dat vinden alle politieke partijen, zo bleek bij een Kamerdebat over de overname van de IJsselmeerziekenhuizen door de MC Groep. De overheid staat in totaal garant voor circa 30 miljoen euro.

Minster Klink legt uit dat Achmea de duimschroeven flink heeft aangedraaid na het akkoord over de overname in november. Bij de technische en juridische uitwerking van dat akkoord eiste de zorgverzekeraar marktconforme prijzen. De verzekeraar weigerde op te draaien voor de verliezen van de IJsselmeerziekenhuizen. Dat leiden tot hogere premies. Daardoor zou de verzekeraar benadeeld worden in de concurrentie met andere verzekeraars. Door deze lijn te volgen, neemt Achmea geen verantwoordelijkheid voor de continuïteit van zorg, vindt Klink. Hij wil daarom af van de procedure dat zorgverzekeraars een verzoek tot steunaanvraag bij de NZa mede moeten ondertekenen.

Achmea medeverantwoordelijk

Kamerleden zijn niet te spreken over de rol van Achmea. De zorgverzekeraar legt te veel risico’s bij de overheid en eist te veel garanties. PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen vindt dat Achmea geen verantwoordelijkheid neemt voor de continuïteit van ziekenhuiszorg in de Flevopolders. “Achmea is medeverantwoordelijk voor de chaos en heeft de morele plicht om ook voor de schulden op te draaien.” Van der Veen maakt zich ook grote zorgen over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen. “Wie garandeert dat Achmea niet achterover gaat leunen en de komende jaren steeds minder zorg inkoopt bij IJsselmeerziekenhuizen?”, zo vraagt de oud-bestuurder van zorgverzekeraar Agis zich af. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Overheid in raad van toezicht

Van der Veen vindt het onaanvaardbaar dat de overheid voor 30 miljoen euro garant staat, maar niet is vertegenwoordigd in raad van toezicht, zoals wel is gebeurd bij de banken. Hij krijgt bijval van GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap die vindt dat een overheidstoezichthouder ook de beloning aan banden moet leggen. VVD-parlementariër Edith Schippers van de VVD vindt dat een ziekenhuis onder curatele moet worden geplaatst als er zo veel belasting- en premiegeld in wordt gepompt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Akkoord over IJsselmeerziekenhuizen

Achmea botst met Winter over tarieven

Achmea uit overleg IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.