Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamer kritisch over premiekorting voor orgaandonoren

Het initiatief van vier zorgverzekeraars om orgaandonoren korting op hun zorgpolis te geven valt niet in goede aarde. De Tweede Kamer, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars zijn niet onverdeeld enthousiast over de poliskorting.

Zorgverzekeraars Ohra, Menzis, Fortis ASR en Avero Achmea bieden orgaandonoren sinds gisteren tot 120 euro korting op de premie. Met de poliskorting willen de vier zorgverzekeraars bewerkstelligen dat meer mensen zich laten registreren als orgaandonor.

Minister Klink van Volksgezondheid vindt het goed dat ondernemers initiatieven nemen en dat er discussies ontstaan over orgaandonatie. Er zitten echter allerlei juridische haken en ogen aan het plan om orgaandonoren korting te geven op de ziektekostenpremie. De minister wil eerst uitzoeken of het plan wel mag volgens de zorgverzekeringswet en de Wet op de orgaandonatie. Bovendien is het volgens Klink maar de vraag of het plan meer donoren oplevert, liet hij via een woordvoerdster weten.

Tweede Kamer verdeeld

De meningen in de Tweede Kamer zijn verdeeld. CDA, SP en VVD zijn kritisch. CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel prijst de zorgverzekeraars dat ze zich druk maken om orgaandonatie, maar is negatief over de premiekorting. “Het zou niet om een financiële prikkel moeten gaan, maar om bezorgdheid om de medemens,’’ aldus Ormel. Ook SP’er Henk van Gerven wil niet dat de portemonnee mee gaat spelen bij de keuze om orgaandonor te worden. Volgens VVD-kamerlid Edith Schippers strookt de korting niet met het uitgangspunt van het zorgverzekeringsstelsel dat iedereen voor het basispakket dezelfde premie betaalt. PvdA-kamerlid Chantal Gill’ard staat wel positief tegenover een korting. Zij denkt dat het voorstel een bijdrage zal leveren aan het wegwerken van de wachtlijsten en ze zal het onderwerp binnenkort aan de orde stellen in de Tweede Kamer.

Maatschappelijk probleem

Zorgverzekeraar Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT) heeft er voor gekozen niet mee te doen aan het initiatief. De verzekeraar vindt het een zaak van de overheid om mensen aan te zetten tot orgaandonatie en wil zich daarom niet in de kwestie mengen. De Tilburgse zorgverzekeraar CZ is van mening dat de poliskorting naastenliefde op de tocht zet en is principieel tegen. Ook de Nierstichting en de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) vind dit niet de juiste manier om het tekort aan orgaandonoren op te lossen. NPV-directeur Selderijk vind het een maatschappelijk probleem. Hij zou liever zien dat er een premie komt voor mensen die gezond leven en dus gezonde organen achterlaten. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Orgaandonor krijgt korting op zorgpolis

Minder orgaandonaties na overlijden

Patiënten voor donororgaan naar België

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.