Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Kamer steunt budgetteringsplan Klink

Mark van Dorresteijn
Alle politieke partijen steunen minister Klink in zijn streven om te bezuinigen op medisch specialistische zorg. Gisteren gingen de meeste partijen tijdens een algemeen overleg akkoord met verdere uitwerking van zijn budgetteringsplannen door de NZa.
Kamer steunt budgetteringsplan Klink

Klink wil ziekenhuisbesturen verantwoordelijk maken voor de financiering van medisch specialistische zorg. Zij krijgen daartoe een budget van de overheid. Op deze manier moeten besturen van ziekenhuizen meer grip krijgen op de kosten die medisch specialisten maken. De meeste partijen steunen dit voorstel. Opvallend genoeg niet de SP, die er juist voor pleit het budget toe te wijzen aan de medische staf en daarmee de specialisten zelf verantwoordelijk te maken voor de budgetten. Daarmee komt de SP de Orde van medisch specialisten tegemoet, die datzelfde hebben voorgesteld.

Loondienst

Klink ontkende dat deze nieuwe wijze van budgettering toe werkt naar het in loondienst nemen van medisch specialisten. “Hier gaat het volgende kabinet over. Mijn plannen vormen hiertoe geen opmaat, maar ze staan loondienst ook niet in de weg.” Op dit moment ziet een groot deel van de Tweede Kamer de voordelen van loondienst. Voor de minister is de essentie dat ziekenhuisbestuurders en specialisten met elkaar onderhandelen. “Dit is een private handeling die het mogelijk maakt de tarieven tussentijds aan te passen door af te boeken op de omzet. Prestatiebekostiging gekoppeld aan tarieven die zijn vastgesteld door de overheid werkt niet, omdat aanpassen van die tarieven ingewikkeld is en jaren duurt.”

Balkenendenorm

Klink ging niet mee met het verzoek van de SP om grenzen te stellen aan het budget per specialist. Dat moeten besturen en specialisten onderling kunnen uitonderhandelen. Het moet volgens Klink mogelijk blijven om bepaalde specialisten extra te belonen. De SP vindt het onverantwoord dat sommige medisch specialisten een inkomen hebben verworven tot ver boven het salaris van de minister president. Vandaag brengt de SP een motie in stemming om het inkomen van medisch specialisten te maximeren tot de Balkenendenorm.

Go/no go

Conclusie van het debat van vandaag is dat minister Klink de NZa vraagt een onderbouwing te schrijven voor zijn budgetteringsplannen. Onder meer moet de NZa een formule vinden voor het toewijzen van de budgetten en de mogelijke tussentijdse aanpassing daarvan en instrumenten uitwerken om bestuurders in staat te stellen te onderhandelen met medisch specialisten. De NZa zal rond 1 juli haar plan gereed moeten hebben, de Kamer vergadert na het zomerreces. Om de plannen definitief te kunnen laten slagen, is herziening van de Wet Marktordening Gezondheidszorg noodzakelijk. Dit wetsvoorstel gaat binnenkort naar de Kamer, maar wordt pas na de zomer besproken. In het najaar moet blijken of de nieuwe plannen van de demissionaire VWS-minister klaar liggen voor zijn opvolger. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Specialisten folderen in eigen ziekenhuis

Orde: ‘Specialisten stellen zich kwetsbaar op’

GroenLinks: nieuwe specialisten in loondienst

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

 1. Wat minder patienten per dag helpen en wat rustiger aan gaan doen in loondienst? Jammer van de wachtlijst? U lijkt wel echt in het goede beroep te zijn terecht gekomen, hart voor de patiënten en hart voor de GZ! Prettig om te weten op wie je niet hoeft te rekenen, meneer Willemsen, wat een vreemde opmerkingen allemaal! Mensen die in loondienst werken in de zorg ( het overgrote deel) hebben flexcontracten om zoveel mogelijk patienten te kunnen helpen, 36 uur soms verdeeld over 6 dagen per week en vaak toch meer dan 40u uiteindelijk. En de bijpassende flutsalarissen zijn schandalig. Ik vind dat de medisch specialisten erg aan het drammen zijn, waarom die exorbitante inkomens? Mensen redders tegen een hoge prijs? Larie, doe maar gewoon je werk met een normaal salaris ( Balkenende norm is al erg hoog)Ik ben niet zo erg onder de indruk van alle vreselijke arbeidsomstandigheden, werkdruk en gemaakte uren van de specialisten en ook niet van de tijd die ze (grotendeels op kosten van de staat en dus ons allen) hebben gestudeerd.
  Over de lastminute akties van Klink, dat ben ik wel met de ‘protestanten’ eens: de volgende moet weer van alles gaan aanpassen wat deze verzonnen heeft, beter en goedkoper was geweest een paar maanden wachten……

 2. Lees alle reacties
 3. Moesten ze eens bij een andere sector proberen om daar ruim 30% inkomen af te romen, sterker nog uit eerdere jaren alsnog terug op te eisen. Het land zou te klein zijn en de vakbonden zouden om het hardst roepen. Omdat het nu om medisch specialisten gaat mag het ineens wel ?! Zeer kromme redenatie.
  Ik weer al wel dat als ik alsnog weer in loondienst moet echt wel wat rustiger aan zal doen tijdens mijn werkbare uren. Wat minder patienten per dag helpen. Jammer dan van die wachtlijst, alleen maar beter, dan zullen ze iedereen nodig hebben die ze kunnen vinden en niet alleen de beste.
  Dit gaat zo vreselijk anders uitpakken als ze hopen.

 4. ben helemaal eens met de de brief boven mij het is ook grof schandalig van wat demissionair minister wilt U inleveren nee zeker niet de buit heeft U binnen en wat ik er daarbij zeggen wil van de gewone man kan je alles afpakken het is grof schandalig ik kan niet anders zeggen ik heb daar geen woorden voor klink wil nu nog gauw een wit voetje halen en deze regel over geven aan de opvolger waar zijn wij mee bezig de mensen die het harst hulp nodig hebben die wordt door U in een hoekje gedrukt zo heeft de verkiezingen ook geen zin als U de opvolger al wil vertellen van hoe het moet!!!!!!!!

 5. Het verbaast mij dat een Demissionair Minister plannen maakt voor zijn/haar opvolger. 9 juni 2010 is over een ong.3 weken en dan ga je toch geen plannen maken voor het Nieuwe Kabinet en de Tweede Kamer .Wij leven in een Democratie en laat het over aan de nieuw gekozen Politici, met nieuwe Innovatieve ideeen die passen in het Tijdsbeeld van 2010/2011. Tweede Kamer ga niet over je ” Graf ” regeren, het eind in zicht voor jullie !Maak je Testament voor de Jeugd.

 6. Het is schandalig hoe de minister met de sector omgaat! Hij akt nu iedereen en niet alleen die specialisten die frauduleus declareren! en de schrijfster van het stuk moet eerst maar een cursus NL volgen voordat ze haar volgende stuk schrijft!
  Succes.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.