Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kankerpatiënten willen langer begeleiding’

Mark van Dorresteijn
Veel kankerpatiënten hebben behoefte aan meer begeleiding, ook jaren na de diagnose, als de acute fase van behandeling al is afgerond. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nivel.
'Kankerpatiënten willen langer begeleiding'

Kankerpatiënten die nog onder behandeling staan, hebben meestal intensief contact met specialisten en verpleegkundigen. Maar zodra de patiënten alleen nog voor controles terugkomen in het ziekenhuis, wordt dat minder. Uit het onderzoek blijkt dat zij ook in die fase nog relatief vaak behoefte hebben aan informatie, advies en hulp, bijvoorbeeld bij het omgaan met klachten als gevolg van de ziekte en behandeling op de lange termijn.

Afstemmen zorg

Bovendien hebben kankerpatiënten behoefte aan iemand die de zorg van verschillende zorgverleners op elkaar afstemt en bij wie zij terecht kunnen met hun klachten die zij ervaren op lange termijn. “Omdat bijna de helft van de kankerpatiënten aangeeft dat er niemand is die de zorg voor hen coördineert, maar er wel behoefte bestaat aan ondersteuning bij het omgaan met de langetermijngevolgen, is het belangrijk kankerpatiënten op deze terreinen te ondersteunen. De huisarts heeft op dit moment een bescheiden rol in de oncologische zorgketen, terwijl een groot deel van de kankerpatiënten aangeeft dat de huisarts een geschikte persoon is voor het coördineren van de zorg en 12 procent aangeeft behoefte te hebben aan meer contact met de huisarts”, aldus het onderzoek.

Onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op een panel van 171 (ex-)patiënten met kanker uit vier ziekenhuizen, twee uit het midden en twee uit het oosten van het land. Het Nivel is van plan het panel landelijk uit te breiden naar meer regio’s. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Behandeling prostaatkanker soms onnodig’

KWF: Concentreer complexe kankerzorg

Rookgordijn kankeroperaties

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.