Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kans op overlijden sterk omlaag door betere dialyse

Mark van Dorresteijn
Met een meer intensieve dialyse kunnen mensen met een nierprobleem beter behandeld worden. De kans op overlijden kan hierdoor dalen met 38 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).
Kans op overlijden sterk omlaag door betere dialyse

Bij de intensieve behandeling wordt het plasmawater, een stof in het bloed, vervangen door een steriele infuusvloeistof. Dat gebeurt bij een normale behandeling niet, hoewel daarbij van dezelfde machines gebruik wordt gemaakt. “Het is gemakkelijk op grote schaal toe te passen. Alleen zijn de materialen zoals slangetjes zo’n drie procent duurder en vergt de behandeling een iets complexere voorbereiding. Ook zijn de kwaliteitseisen aan de behandeling en het materiaal iets strikter”, aldus onderzoeksleider Peter Blankestijn.

Ervaring

Volgens hem is er genoeg ervaring met de intensieve behandeling in Nederland en valt de prijs van de materialen nog omlaag te brengen. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het Amsterdamse VUmc, het Medisch Centrum Alkmaar en het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis. Ruim 700 patiënten werden drie jaar behandeld voor het onderzoek.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.