Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kapitaallasten stijgen door integrale tarieven

UTRECHT – Door de invoering van integrale tarieven zullen de kapitaallasten voor ziekenhuizen met 54 miljoen euro toenemen. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door het CTG/ZAio, Stichting dbc-onderhoud en het College bouw zorginstellingen.

Het ministerie van VWS wil de kapitaallasten onderdeel laten uitmaken van de ziekenhuistarieven. Hiervoor wil VWS een normatieve kapitaallastencomponent (nkc) toevoegen aan de prijs voor een dbc (diagnose-behandelingcombinatie).

Kapitaallasten

Invoering van nkc’s heeft met name gevolgen voor de afschrijvingskosten, de rente op vastgoed en de rente op werkkapitaal. Belangrijkste oorzaak voor de stijging van de kapitaallasten is de rente op werkkapitaal. Ziekenhuizen krijgen pas betaald voor de geleverde zorg als een dbc is afgesloten terwijl ze nu een vaste vergoeding krijgen voor de huisvestingslasten. Hierdoor stijgen de huisvestingslasten voor de ziekenhuizen met zo’n 40 miljoen euro. Daar staat tegenover dat de kosten voor de zorgverzekeraars met hetzelfde bedrag afnemen.

Afschrijvingskosten

De afschrijvingskosten dalen verrassend, met drie miljoen euro, bij de invoering van integrale tarieven. De onderzoekers hadden verwacht dat de afschrijvingskosten bij de invoering van nkc’s zouden stijgen omdat de afschrijvingstermijn nu eigenlijk te lang is. Echter in de praktijk vervangen ziekenhuizen vaak al hun gebouwen voordat de afschrijvingstermijn is verlopen.

Banken

Doordat ziekenhuizen met de invoering van integrale tarieven zelf verantwoordelijk worden voor hun vastgoed, zullen de banken naar verwachting hun rente verhogen. Dat leidt volgens het onderzoek tot een stijging van de kosten met 19 miljoen euro. De rentekosten voor de inventaris dalen met de invoering van nkc’s met twee miljoen euro. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.