Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Karify is een ecosysteem voor e-health’

Mark van Dorresteijn
Karify is het nieuwe e-healthplatform van IPPZ. Daan Penning de Vries, product manager, vergelijkt het platform met een ecosysteem tijdens de launch in de Metaal Kathedraal te Utrecht op 26 september.
‘Karify is een ecosysteem voor e-health’

In essentie is Karify een online platform waar aanbieders en afnemers terecht kunnen voor e-healthtoepassingen als e-healthtrajecten, e-consulten, herhaalrecepten en afspraken. Zorgorganisaties worden gestimuleerd om zelf oplossingen te bedenken en te delen met andere deelnemers op het platform.

Ecosysteem

Het nieuwe aan Karify is dat de zorg in een soort ecosysteem gecentreerd wordt rondom de patiënt. Penning de Vries: ‘De tijd dat je naar de huisarts om de hoek gaat is bijna voorbij. De steeds kritischer wordende zorgconsument wil kunnen kiezen uit verschillende apps en aanbieders. Dat kan op Karify. Zij kunnen zelf een aanbieder zoeken die bij hun wensen past.’ De aanbieders waar patiënten gebruik van maken zijn met elkaar verbonden. De patiënt heeft de mogelijkheid behandelingen te volgen en de resultaten bijvoorbeeld te delen met een huisarts. Ook kan hij zijn directe omgeving deelgenoot maken van de voortgang. Verder kan de patiënt elk medisch bestand uploaden en toevoegen aan het dossier. Zo ontstaat een persoonlijk dossier dat de patiënt met elke aangesloten organisatie makkelijk kan delen.

Healthspace

Zorgaanbieders die zich aansluiten, krijgen een Healthspace. Dit is een gepersonaliseerde portal binnen Karify waar cliënten kunnen inloggen. Eenmaal aangemeld kunnen patiënten binnen de portal hun behandeling volgen of gebruik maken van andere e-healthtoepassingen. Het ecosysteem moet steeds verder evolueren. Passend bij de toekomst komen er steeds nieuwe onderdelen. ‘Het systeem is klaar voor de toekomst’, stelt Penning de Vries. ‘Karify is geheel in de cloud, veilig en alles wordt gemeten en geregistreerd. Dat is bijvoorbeeld handig voor de kostenregistratie.’

Nieuwe weg

Met Karify is IPPZ een nieuwe weg ingeslagen, vertellen Frank Kraaijeveld en Joris Moolenaar, oprichters van IPPZ. ‘We nemen geen afscheid van ons eerste e-healthplatform Mijn Therapie, want dat draait stabiel en wordt gebruikt door veel organisaties. Toch denken we dat Karify meer de toekomst is. We willen afrekenen met de oude manier van denken over software: allerlei losse initiatieven, de medische informatie blijft bij instellingen hangen en er moet nog veel geïnstalleerd worden. Binnen Karify geven we mensen de mogelijkheid om hun eigen zorgaanbieder te zoeken, voor een e-healthproduct te kiezen en eerst te testen of dat product ook bij hun past. Dat kan bijvoorbeeld via een mini-cursus.’

Karify

Het platform wordt momenteel getest bij enkele instellingen. Vanaf 3 oktober is Karify voor het grote publiek beschikbaar. Voor patiënten is de portal gratis. Zorgorganisaties betalen per medewerker die er gebruik van maakt. Zo krijgen ook hele kleine zorgondernemingen een kans, zo stelt Kraaijeveld tot slot.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.