Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kauwgom voor sneller herstel operatiepatiënt

Mark van Dorresteijn
Patiënten die in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede de komende weken een buik- of heupoperatie ondergaan, kunnen meedoen aan een proef met het kauwen van kauwgom. Wie wil, krijgt na de operatie zes keer per dag kauwgom aangeboden in de smaken fruit of pepermunt. Vermoed wordt dat operatiepatiënten zich door het kauwen van kauwgom sneller beter voelen.
Kauwgom voor sneller herstel operatiepatiënt

Het ziekenhuis voert de proef tussen 13 september en 11 oktober uit in samenwerking met wetenschappers van de Wageningen Universiteit. Eerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat patiënten die kauwgom gebruiken zich minder misselijk voelen, eerder trek hebben en dat hun darmen sneller weer op gang komen. Kauwgom zet de speekselklieren in werking en bevordert daardoor waarschijnlijk de afscheiding van maag- en darmhormonen, aldus het ziekenhuis vrijdag.

Experiment

Via een vragenlijst wordt vastgesteld of de kauwgometers inderdaad minder misselijk zijn en minder darmklachten hebben. Als het experiment slaagt, gaat het ziekenhuis alle operatiepatiënten in het vervolg kauwgom aanbieden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

RKZ start met geplande weekendoperaties

Japanse artsen gebruiken iPad tijdens operatie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.