Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kentalis trekt aan de bel bij gemeenten

Kentalis, de landelijk opererende aanbieder van Zintuiglijk Gehandicaptenzorg (ZG), vreest dat de sector afkoerst op een ‘drastische afbouw van expertise en verlies van kennis’. Dat schrijft Kentalis in een notitie aan de wethouders van de VNG-commissie Zorg en Welzijn.
stop400.jpg

Een van de knelpunten waar de zorgaanbieder en zijn cliënten tegen aanlopen, is dat de zorg sinds 2015 over vier wetten is uitgesmeerd, terwijl deze tot de decentralisaties was ondergebracht in de Awbz. Sinds 2015 is de zintuiglijk gehandicaptenzorg in alle zorgstelsels ondergebracht: de Wmo, de Jeugdwet, de Wlz en de Zvw. ‘Cliënten lopen risico’s door het fragmenteren van de zorg die zij nodig hebben over verschillende stelsels met verschillende toegangseisen, voorwaarden en financiers/regievoerders’, aldus Kentalis op nieuwssite Binnenlands Bestuur.

Kastje naar de muur
Dit levert een keur aan problemen op. Cliënten worden van het kastje naar de muur gestuurd en het is lastig om een passend en op elkaar aansluitend aanbod te bieden aan cliënten die zowel vanuit de Wmo als vanuit Zvw zorg krijgen. Kinderen/jongeren die – tijdelijk − behandeling met verblijf nodig hebben, krijgen geen toegang tot de Wlz. Andere opties voor het tijdelijk opnemen van deze kinderen zijn volgens Kentalis niet goed passend.

Menskracht
Door de aparte declaratiemethodes per gemeente is Kentalis veel tijd en menskracht kwijt is aan administratie. Daar kampen veel, vooral landelijk en regionaal opererende, zorgaanbieders mee. Zo pleitte eerder Henk van den Broek, directeur regio Nijmegen van Pluryn, in Binnenlands Bestuur voor een transitie-esperanto. Hij doelde daarbij op een gestandaardiseerde wijze van facturering en verantwoording in onder meer de Wmo en de jeugdzorg, waarmee flinke tijdwinst kan worden geboekt. Pluryn is een regionaal en landelijke opererende zorgaanbieder (onder andere Wmo en jeugdzorg). Verder raakt de kennis over de zintuiglijk gehandicaptenzorg versnippert, stelt Kentalis. ‘Risico is dat prijs voorop komt te staan in plaats van zorgvuldigheid, deskundigheid en kwaliteit.’

Kennisuitwisseling
Om het tij te keren, pleit de zorgaanbieder er onder meer voor kennis te borgen in de (sociale) wijkteams. Tussen het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) en gemeenten moet meer kennisuitwisseling komen om aansluiting tussen de stelsels te verbeteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.