Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

KetenzorgPolis moet zorggroepen beschermen

Mark van Dorresteijn
De aansprakelijkheid van behandelaren is vaak individueel geregeld. Zorggroepen of instellingen zijn slechts aanvullend gedekt. De onvolledige dekking kan nadelig zijn voor patiënten en zorggroepen, stelt Tom Ikink, senior adviseur risicobeheer bij Sibbing & Wateler.
KetenzorgPolis moet zorggroepen beschermen

Ketenzorg gaat uit van de gedachte dat samenwerking rondom een chronische ziekte of aandoening leidt tot betere zorg. Dankzij keten-dbc’s kunnen verzekeraars alle losse onderdelen als één product of prestatie inkopen. “Wanneer er in de keten een fout gemaakt wordt door een behandelaar is vaak onduidelijk bij wie de schade verhaald kan worden. De KetenzorgPolis die wij hebben ontwikkeld, voorkomt dat zorggroepen bijvoorbeeld failliet gaan wanneer letselschadeadvocaten proberen grote schades te verhalen op de zorggroep. Door de paraplufunctie van de polis worden alle activiteiten van de zorggroep en individuele behandelaars gedekt. Pas in tweede instantie hoeven zij hun individuele polis aan te spreken. Dat biedt ook voordeel voor de patiënt omdat deze gelijk wordt geholpen door de overkoepelende polis zonder dat hij hoeft te wachten op duidelijkheid over de aansprakelijkheid.”

Bouwwereld

De polis is volgens Ikink te vergelijken met de CAR-verzekering uit de bouwwereld. “Een aannemer zou failliet kunnen gaan door een fout die ingehuurde bouwvakkers hebben gemaakt. De verzekering zorgt er dan voor dat de klant in eerste instantie schadeloos wordt gesteld. Vervolgens wordt er gekeken wie er daadwerkelijk verantwoordelijk is voor het ontstane probleem.”

Uniek

Ikink stelt dat er nog maar weinig rekening gehouden wordt met de zorggroepen. Deze polis is volgens hem een uniek product in Nederland. Inmiddels werkt een aantal verzekeraars mee aan de polis. Ook zorggroepen tonen interesse. Ikink laat weten in gesprek te zijn met een vijftal zorggroepen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Ketenzorg Congres

Geïnteresseerd in ketenzorg? Bezoek het Zorgvisie-congres Ketenvorming en Samenwerking. Tijdens dit congres wordt inzicht gegeven in: Nieuwe ketenvorming en inspelen op behoefte, financierbaarheid van de keten, standaardisatie en eenduidigheid en samenwerking met tweede lijn. Meer informatie >>

2 REACTIES

  1. Reacties (1)
    woensdag 27 april 2011 15:44
    Rob
    Een beetje creatieve jurist bedenkt wel een constructie waardoor de samenwerking gewoon kan worden voortgezet na een faillissement. Dat is vast goedkoper dan deze polis en het heeft als bijkomend voordeel dat de kans op een rechtszaak wezenlijk kleiner is. Er valt immers niets te halen.

  2. Lees alle reacties
  3. Een beetje creatieve jurist bedenkt wel een constructie waardoor de er bij de aansprakelijke organisatie niets te halen valt, en de samenwerking gewoon kan worden voortgezet na een faillissement. Dat is vast hoek per dan deze polis en het heeft als bijkomend voordeel dat de kans op een rechtszaak wezenlijk kleiner is. Er valt immers niets te halen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.