Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Keurmerk voor websites met medische informatie

Mark van Dorresteijn
Het keurmerk Zegelgezond moet internetgebruikers een handvat geven om de beste gezondheidswebsites snel te herkennen en de meest waardevolle informatie makkelijk te vinden. Het keurmerk is in handen van Stichting ZegelGezond Nederland.
Keurmerk voor websites met medische informatie

ZegelGezond maakt kwaliteit in één oogopslag herkenbaar. ZegelGezond plaatst een ‘kwaliteitszegel’ op websites met gezondheidsinformatie die voldoen aan de kwaliteitseisen voor betrouwbare informatie. Deze eisen heeft ZegelGezond in samenspraak met het veld opgesteld en toetsen met name de transparantie over zaken als organisatie, bron, risico, reclame en persoonlijke data. Verder staan in het zegel twee cijfers, die aangeven hoe de informatie inhoudelijk wordt gewaardeerd door vakexperts (professionals zoals artsen en verpleegkundigen) en publiekexperts (ervaringsdeskundigen zoals patiënten en mantelzorgers). Iemand die op een deelnemende website komt, ziet daar dus of de informatie aan de algemene spelregels voldoet en hoe deze inhoudelijk is gewaardeerd.

Het nieuwe keurmerk speelt in op de stijgende interesse voor online informatie over ziekte en gezondheid. Er zijn circa 15.000 websites met Nederlandstalige gezondheidsinformatie. Inmiddels zoekt acht op de tien Nederlanders eerst op internet en gaat daarna pas naar de dokter. Volgens de stichting is er nog veel mis met de kwaliteit van online informatie. “Deze is vaak verouderd, onduidelijk of incompleet en soms zelfs onjuist. Gelukkig staat er ook veel goede informatie online, maar hoe deze te herkennen? Daar helpt het keurmerk bij.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.