Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen met chronische beperking dakloos in Jeugdwet’

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Er is veel mis met de uitvoering van de Jeugdwet voor kinderen en jongeren met een langdurige beperking. Dat schrijft Ieder(in) aan de Tweede Kamer. ‘Dit is geen vrolijk verhaal.’ In samenwerking met gehandicapten- en patiëntenorganisaties vragen zij de Tweede Kamer om oplossingen.
jeugdwet Jeugdhulp jeugdzorg gemeenten VWS
Foto: iStock

In samenwerking met andere gehandicapten- en patiëntenorganisaties vraagt Ieder(in) met klem om aandacht voor de tekortkomingen van de Jeugdwet voor jongeren met een handicap, chronische ziekte of ontwikkelingsstoornis. Dit doen zij via een brandbrief en een Zwartboek Jeugdhulp, dat aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Evaluatie Jeugdwet

De Tweede Kamer praat donderdag 21 juni over de evaluatie van de Jeugdwet. ‘In die evaluatie is geen aandacht voor jeugd met een beperking’, concludeert Ieder(in), die in de praktijk een bijna constante stroom van meldingen over misstanden ontvangt. Om concrete manco’s in het beleid rond de Jeugdwet bloot te leggen, heeft Ieder(in) daarom samen met Bosk, Per Saldo, Lotje&Co en de Nederlandse Vereniging voor Autisme en Balans tientallen meldingen van ouders in het zwartboek gebundeld. ‘Wij zijn geschrokken van de ernst en de intentie van de meldingen.’ Volgens Ieder(in)-directeur Illya Soffer bevestigen deze meldingen dat de Jeugdwet niet goed geregeld is. ‘Kinderen en jongeren met een langdurige beperking zijn dakloos geraakt in de Jeugdwet.’

Expertisegebrek gemeenten

Ieder(in) constateert ouders de moeizaam of geen toegang tot zorg en ondersteuning krijgen. ‘Continuïteit van de zorg en ondersteuning wordt door veel ouders aangegeven als een groot punt van zorg.’ De belangenorganisatie concludeert dat de toegang bureaucratisch en de afgegeven indicaties ondeskundig en kort zijn. ‘De gemeente biedt kortdurende hulp, waardoor de ouder zich doorlopend moeten verantwoorden en opnieuw hulp moeten aanvragen’, meldt Per Saldo in het zwartboek. ‘Dit terwijl de belasting al groot is en ouders en kind juist gebaat zijn bij een structurele oplossing voor langere tijd.’

Bovendien signaleren de gehandicapten- en patiëntenorganisaties dat het gebrek aan expertise bij gemeenten tot een eindeloze strijd voor ouders leidt. ‘Het afgelopen jaar zijn we, in plaats van hulp te krijgen, verder overbelast geraakt doordat de gemeente ons in een kafkaëske gijzeling heeft gehouden’, meldt een ouder aan Lotje&Co. Ieder(in) signaleert dat gemeenten in de beoordeling van passende zorg kosten belangrijker vinden dan maatwerk. De ouders zijn het minst tevreden over de bij gemeenten aanwezige expertise over de beperkingen. ‘De gemeente heeft op alle fronten gefaald omdat achteraf bleek dat de hulpvraag te complex is geweest voor hun’, meldt een ouder via de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

Escalatie door wachttijden

Verder is er een groot verloop onder zorgprofessionals en signaleert Ieder(in) bij het uitblijven van passende zorg of wachtlijsten tot een verergering van de problematiek leidt. ‘Soms is crisishulp dan nog de enige mogelijkheid.’ Ouders melden dat dit met tijdige en deskundige ondersteuning vermijdbaar was geweest. Volgens Ieder(in)-directeur Soffer kan een kind ‘uiteindelijk totaal ontsporen en in de crisisopvang terechtkomen’ als passende hulp uitblijft.

Al deze tekortkomingen leiden volgens de belangenorganisaties tot frustratie, machteloosheid en overbelasting bij ouders. Zij vragen de Tweede Kamerleden daarom om oplossingen en roepen hen op om de minister aan te spreken. ‘Het is zaak dat de minister met spoed met de gemeenten en mensen met een beperking, ouders en hun organisaties aan tafel gaat om de huidige problemen op te lossen’, besluit Ieder(in).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.