Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderziekenhuizen willen toch VOG

Redactie Zorgvisie
Drie kinderziekenhuizen bestuderen hoe ze toch kunnen gaan werken met de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), meldt het Algemeen Dagblad. Dit doen ze naar aanleiding van publicaties in het AD over het geringe gebruik van het screeningsmiddel in de gezondheidszorg.

De mogelijkheid bestaat dat zonder screening bijvoorbeeld een veroordeelde pedofiele arts of verpleger zou kunnen werken in een kinderziekenhuis.

Extra middel

Het Juliana-ziekenhuis in Den Haag, Sophia in Rotterdam en het Radboud in Nijmegen zijn ervan overtuigd geraakt dat het extra controlemiddel van justitie nuttig is, meldt de krant. De koepelorganisatie, de NVZ vereniging van ziekenhuizen, verklaarde juist dat de huidige screening volstaat als die uitgebreid genoeg is. “Dat is over het algemeen wel zo. Maar een strafblad kun je dan vaak niet ontdekken,” zegt personeelsmanager Hans Krikke in het AD. Krikke is van de Haga- groep, waaronder het Haagse Juliana-kinderziekenhuis valt. “Als de overheid je een mogelijkheid aanreikt om snel en goedkoop te kunnen achterhalen of iemand iets op zijn kerfstok heeft, dan begrijp ik niet wat ons ervan weerhoudt.’’

Informatie vragen

Het Sophiakinderziekenhuis, van het Erasmus MC, dacht al langer na over het vragen om een Verklaring goed gedrag aan het personeel. “Het is interessant om nu te horen dat het Wilhelmina-kinderziekenhuis in Utrecht dit al doet. We zullen hen om informatie vragen,” meldt een woordvoerder in de krant.

Referenties

Een woordvoerder van het Nijmeegse Radboud heeft nog niet gemerkt dat een VOG nodig is, omdat er altijd referenties worden gevraagd bij vorige werknemers. “Maar we staan open voor nieuwe inzichten. Het is wel goed om naar aanleiding van deze discussie ons personeelsbeleid nog eens onder de loep te nemen. Wij zullen ook contact opnemen met het WKZ en vragen hoe zij dat doen.” (Algemeen Dagblad)

Lees ook:

Zorg screent slecht op zedenverleden

Websites:

Algemeen Dagblad

Juliana Kinderziekenhuis

Sophia Kinderziekenhuis

Radboud Kinderziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.