Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klantenstop bij de ZorgZaak

Het Drentse bemiddelingsbureau in (thuis)zorg de ZorgZaak voert vanaf 10 september een cliëntenstop in. Volgens Femke Spiering, algemeen directeur van de ZorgZaak, blijft er geen andere mogelijkheid meer over en is het financieel niet meer verantwoord om nieuwe cliënten te accepteren.

De ZorgZaak krijgt van het zorgkantoor Achmea naar eigen zeggen onvoldoende extra geld om aan de vraag naar wijkverpleging en -verzorging te voldoen. Daarom stelt zij een klantenstop in per 10 september voor het werkgebied van het Zorgkantoor Achmea. Nieuwe klanten voor thuisverpleging en –verzorging worden niet meer in zorg genomen. Bij mensen die al zorg ontvangen en een indicatie hebben voor uitbreiding van de zorg, wordt de zorgverlening nog wel normaal opgestart. Cliënten die uitsluiten huishoudelijke hulp vragen kunnen ook nog worden aangenomen, deze hulp valt immers onder de WMO en wordt sinds januari van dit jaar gefinancierd door de gemeenten.

Zorgkantoor

Afgewezen klanten zullen doorverwezen worden naar het Zorgkantoor. Deze zal dan voor de cliënt een andere zorgaanbieder moeten vinden of de cliënt op een wachtlijst plaatsen.

Meer voor niets

Femke Spiering betreurt de maatregel maar zegt geen andere keuze te hebben. “De ZorgZaak bestaat nu bijna vijftien jaar en heeft in al die tijd nog nooit één cliënt hoeven weigeren. Toch hebben we nu deze maatregel moeten nemen. Het is financieel niet meer verantwoord om meer zorg te leveren en hiervoor tot het einde van het jaar geen geld te ontvangen. Voor ons huidig cliëntenbestand is de situatie al zodanig, dat we circa 18.000 uur meer zorg leveren dan financieel wordt vergoed door het Zorgkantoor. Meer voor minder? Prima, maar meer voor niets kan echt niet.”

Overleg

Spiering zegt niet te kunnen overzien hoe lang de cliëntenstop van kracht zal zijn. “We zijn en blijven voortdurend in overleg met het Zorgkantoor en rekenen op een spoedige oplossing. Deze ligt echter bij de overheid, de politiek zal moeten zorgen voor een oplossing die niet alleen nu, maar ook in de toekomst ervoor zal zorgen dat mensen die écht zorg nodig hebben hier ook op kunnen rekenen.” (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Links:

Vraag en antwoord over klantenstop bij de ZorgZaak

ZN: ‘Koerswijziging AWBZ nodig’

Geld tekort in AWBZ leidt tot klantenstops

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.