Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine ic’s nu wel goed volgens Inspectie

Alle vijftig ziekenhuizen met een kleine intensive care-afdeling (ic) kunnen verantwoorde zorg leveren. Dat is de conclusie van een onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag presenteerde.

Eind 2008 kwam de Inspectie ook al met een rapport naar de kleine ic-afdelingen. Zij vond dat bij tien ziekenhuizen de kwaliteit te wensen over liet en dat deze de ic-afdelingen dan ook moesten sluiten. Na gesprekken met de ziekenhuizen kwam de IGZ echter hierop terug en kondigde zij een nieuwe controleronde aan.

Intensivisten ic’s

Inmiddels is gebleken dat de tien zorginstellingen nieuwe plannen van aanpak hebben gemaakt en deze ook toegepast hebben op de ic-afdelingen, zo bleek uit het IGZ-onderzoek. Ieder ziekenhuis beschikt nu over ten minste één intensivist, die gedurende werkdagen overdag aanwezig is. De continuïteit van de intensieve zorg in avond, nacht en weekend is geborgd door beschikbaarheid van bevoegde en bekwame medische professionals. Ieder ziekenhuis beschikt over een zorgbeleidsplan waarin is vastgelegd welke zorg het ziekenhuis en zijn ic verantwoord kunnen bieden in het licht van het niveau van de ic. Ieder ziekenhuis beschikt over schriftelijk vastgelegde regionale samenwerkingsafspraken over de ic-zorg met ziekenhuizen met een hoger niveau ic-zorg.

Kleine ziekenhuis

Eind vorig jaar nam minister Ab Klink (VWS) het hoog op dat er ziekenhuizen waren die hun ic-afdeling niet op orde hadden. Sinds 2006 weten ze al aan welke eisen ze moeten voldoen. Dat de ziekenhuizen hun zaakjes nu wel goed geregeld hebben, stemt hem tot tevredenheid. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Inspectie bezorgd over kleine IC-afdeling

Kleine ziekenhuizen vrezen verlies IC’s

‘Onnodige sterfgevallen op kleine IC’s

Kleine ziekenhuizen presteren beter dan grote

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.