Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine ziekenhuizen doen het beter

HILVERSUM - Kleine ziekenhuizen doen het in een combinatie van financiële, organisatorische en medische opzichten beter dan grote ziekenhuizen. Dat maakte consultancy bureau Roland Berger Strategy uit Hilversum bekend in het televisieprogramma Netwerk.

Het bureau presenteerde in de tv-actualiteitenrubriek Netwerk het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen als het beste ziekenhuis van Nederland.

Onderzoekers

De onderzoekers bestudeerden de jaarverslagen en openbare gegevens over de prestaties van 94 algemene ziekenhuizen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de onderzoekers spelen kleinschaligheid, korte lijnen tussen arts en directie, duidelijk een rol bij de prestaties. Verder valt op dat ziekenhuizen in het noorden van het land (Drachten en Hoogeveen staan respectievelijk op nummer twee en drie) het beter doen dan ziekenhuizen in het zuiden.

Kwaliteitsverschillen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de kwaliteitsverschillen tussen ziekenhuizen groot zijn. Zo heeft in het beste geval een op de honderd patiënten doorligwonden, terwijl dit lot bij de slechtste een op de vijf patiënten treft. Overigens melden de onderzoekers ook dat goede ziekenhuizen niet consistent op alle gebieden goed scoren. Er zijn ook bij deze ziekenhuizen onderdelen waarop de kwaliteit lager ligt. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.