Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Klink bekijkt doorstart pgb in Zorgverzekeringswet

Redactie Zorgvisie
De proef met een persoonsgebonden budget (pgb) in de Zorgverzekeringswet wordt wegens mislukking stopgezet. Minister Klink bekijkt of een verbeterde versie mogelijk is.

Minister Klink vindt dat het “niet zinvol is het experiment in zijn huidige vorm voort te zetten”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op een negatieve evaluatie door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Klink heeft overlegd met de belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo, die het huidige experiment ook niet geslaagd vindt. Hij wil met Per Saldo en Zorgverzekeraars Nederland bekijken of er toch een pgb mogelijk is en hoe dat er dan uit zou moeten zien.

Pgb voor keuzevrijheid

Vanaf september 2006 konden blinden en slechtzienden een budget van hun zorgverzekeraar krijgen voor hulpmiddelen. Psychiatrische patiënten konden vanaf januari 2008 een pgb aanvragen voor geneeskundige ggz. Het pgb moest de verzekerde meer keuzevrijheid geven en innovatie bevorderen. Iemand die is geïndiceerd voor een blindengeleidehond, kan met het pgb bijvoorbeeld kiezen voor andere hulpmiddelen.

Zorgverzekeraars ontmoedigen

De NZa stelt in haar evaluatie vast dat het pgb in de praktijk niet goed werkt. De verzekeraars moedigen het niet bepaald aan, omdat zij de toegevoegde waarde niet zien en hogere uitvoeringskosten hebben. Ze stellen extra eisen aan de verwijzing en bepalen voor de ggz-verzekerden naar welke aanbieders deze mogen gaan. Mede daardoor stijgen ook voor de verzekerde de administratieve lasten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

“Pgb-houders draaien elk dubbeltje om”

Bussemaker: pgb’s niet stopzetten

VWS: geld pgb in juni op

Gemeenten frustreren pgb in de Wmo

4 REACTIES

  1. Het geeft een zorgvrager kracht als hij/zij als werkgever wordt benaderd. Mensen zijn niet meer afhankelijk van de reguliere zorginstellingen, maar kunnen zelf bepalen hoe ze hun zorg inkopen. Het leidt tot een zeer positieve verandering in hun leven, daar waar ze eerder in hun afhankelijkheid benadrukt werden.

  2. Lees alle reacties
  3. Ja het gaat zeker geld kosten de ggz kan een client op straat zetten. Kost de gemeenschap niets…een zwerver , een dak en thuisloze…
    Maar als je als familie leert om met deze clienten om te gaan wil je deze een menswaardig bestaan bieden
    dmv een PGB.
    De familie wordt eerst belast door onprofessioneel handelen door de GGZ en dan uitgesloten van een PGB??????

  4. Het Pgb droeg bij aan een menswaardig bestaan voor chronisch-en langdurig zieken. Evenals ouderen die hun opname ineen instelling nog een poos konden uitstellen. Niet de zorgvraag wordt geindiceerd, maar het knelpunt van de mantelzorg. De SP heeft al duidelijk verwoord dat de zorg is uitgekleed. Als het nodig is moeten de premies daarvoor verder omhoog. Zo lang een mens leeft moet er GOED worden gezorgd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.