Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink gaat toezichthouders nog niet straffen

Minister Klink van VWS gaat de drie voorzitters van de raden van toezicht van falende zorgbedrijven Meavita, Philadelphia en de IJsselmeerziekenhuizen niet straffen. Dat zegt hij vandaag in de Volkskrant. Met een nieuwe wet wil het kabinet dat het in de toekomst wel mogelijk wordt om bestuurders van ‘maatschappelijke ondernemingen’ voor de rechter te dagen.

Volgens Klink moeten toezichthouders en bestuurders van zorginstellingen die door wanbeleid in problemen raken, in de toekomst voor de rechter gedaagd worden. De bestuurders van de zorginstellingen die de afgelopen weken bijna failliet gingen, ontspringen de dans. Er is nu nog geen wettelijke basis om hen aansprakelijk te stellen. “Voor zover mijn informatie strekt”, zegt Klink in de krant, is het nu ‘niet mogelijk’ om juridische stappen tegen de falende bestuurders in de zorg te nemen. Onder de toezichthouders van de bedrijven die afgelopen week in de problemen zijn geraakt zitten prominente topmannen waaronder Harry Borghouts, Loek Hermans en Elco Brinkman. Klink gaat ervan uit dat de opstelling van raden van toezicht tegenover directies van zorginstellingen al is veranderd. “Je mag hopen en veronderstellen dat het bewustzijn van hun verantwoordelijkheid bij de raden van toezicht na deze incidenten toeneemt. Het is echt geen pretje om zoveel negatieve persoonlijke aandacht in de media naar je toe te trekken.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Commissarissen Philadelphia slaan terug

Bussemaker bezig met nieuwe governance code zorg

Overheid in raad van toezicht IJsselmeerziekenhuizen

Botsende governance-werelden in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.