Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink gaat veilig melden niet wettelijk verankeren

Minister Ab Klink van Volksgezondheid gaat de wet niet aanpassen om de melder van een medisch incident te beschermen. Klink vindt dat de zorgbranche met het beleidsdocument Veilig Melden zelf al ‘adequate regeling’ heeft getroffen.

MIP

Met de uitspraak van de Rechtbank Zwolle – Lelystad in december 2007 is volgens Klink een duidelijke jurisprudentie ontstaan. De rechtbank stelde dat het Zuiderzeeziekenhuis in Lelystad inzage in de onderzoeksgegevens van de Meldingscommissie Incidenten Patiëntenzorg (MIP) moest geven nadat een patiënt was overleden.

Meldingsbereidheid

Het ziekenhuis had eerder inzage geweigerd, omdat de gegevens in principe vertrouwelijk zijn en omdat het voor een arts of verpleegkundige moet het mogelijk zijn op medische incidenten vertrouwelijk te melden. De IGZ deelde deze mening. Een aantal deskundigen uit de zorgsector stellen dat de meldingsbereidheid van artsen, gewild of ongewild, kan afnemen door de uitspraak van de rechtbank. (Zorgvisie – Hanneke Bruggeman)

Lees ook:

KNMG en NPCF verdedigen ‘veilig melden’

‘Incidentmelding uit juridisch proces houden’

Patiëntveiligheid matig bij samenwerkende afdelingen

Veld geschokt over omvang medisch missers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.