Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink geeft instelling met meerbedskamers ‘voorwaardelijk’

Mark van Dorresteijn
Zorgaanbieders die meerbedskamers en ondermaatse woonruimte niet aanpakken, raken mogelijk hun wettelijke toelating als zorginstelling kwijt. Het gaat om maximaal dertien organisaties voor gehandicaptenzorg en tien verpleeghuizen.
Klink geeft instelling met meerbedskamers 'voorwaardelijk'

Dat schrijft demissionair minister Klink aan de Tweede Kamer in een rapportage over de verbetering van privacy in de verpleeghuizen en de gehandicaptensector. Instellingen die hiermee te weinig vaart maken, krijgen nu een voorwaarde bij hun toelating. Als ze hun leven niet beteren, kan bestuursdwang of last onder dwangsom worden toegepast en kunnen ze in het uiterste geval hun toelating verliezen. Dat zal alleen gebeuren als de instelling laks is geweest.

Meerbedskamers

Het ministerie van VWS probeert al sinds 1998 om meerbedskamers in verpleeghuizen uit te bannen en heeft in 2007 gezegd dat deze eind 2010 verdwenen moesten zijn. Op dit moment verblijven nog 5601 verpleeghuisbewoners in kamers voor meer dan twee personen. De verwachting is dat de komende twee jaar 4259 van deze meerbedsplaatsen verdwijnen. Voor de overgebleven meerbedsplekken bij tien verpleeghuizen bestaan wel afbouwplannen, maar die zijn nog niet in een concrete fase.

Te kleine kamers

In de gehandicaptenzorg gaat het om 5386 plaatsen in grootschalige voorzieningen met ondermaats sanitair, te grote groepen en te kleine kamers. Van die kamers verdwijnen er de komende twee jaar 3770. Dertien instellingen maken daarmee volgens Klink te weinig vaart.

Kapitaallasten

Dat de doelstelling niet wordt gehaald, komt volgens de instellingen door de financiële crisis en de veranderende regelgeving voor de financiering van kapitaallasten, de lokale hindernissen en de complexiteit van nieuwbouwplannen. Volgens Klink speelt daarnaast “een te geringe daadkracht bij de instelling”. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Bussemaker wil af van meerbedskamers

Bouwimpuls care zwaar overtekend

Legekamerregeling dupeert verzorgingshuizen

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.