Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties27

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Mark van Dorresteijn
Vanaf 2011 hangt de medisch specialisten een jaarlijkse korting van 700 miljoen euro boven het hoofd. Dit jaar probeert demissionair minister Klink nog tot 512 miljoen te gaan. Daarvoor is een extra tariefkorting nodig. Lukt dat niet, dan komt de bezuiniging volgend jaar uit op 837 miljoen euro.
Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Nieuwe cijfers van het College voor zorgverzekeringen wijzen uit dat de medisch specialisten vorig jaar 700 miljoen euro over hun budget heen zijn gegaan, vertelde Klink in een algemeen overleg in de Tweede Kamer op 19 mei.

Een volgende tariefmaatregel

Woordvoerder Lilian Jansen laat weten dat in de begroting van vorig jaar nog rekening was gehouden met een structurele overschrijding van 375 miljoen euro. Dit bedrag is voor 2010 ingeboekt, maar blijkt nu dus te weinig. Jansen: “Het CVZ komt steeds met nieuwe cijfers. We moeten de rest terug zien te krijgen.” Klink probeert daarom zo snel mogelijk met een volgende tariefmaatregel te komen. Mocht dit niet doorgaan dan komt de resterende 137 miljoen van dit jaar boven op de bezuiniging van 2011.

Mogelijk 837 miljoen

In dat geval worden de medisch specialisten volgend jaar voor 837 miljoen euro gekort. Achteraf nog terughalen van overschrijdingen uit eerdere jaren, waarop GroenLinks sterk aandringt, ligt juridisch moeilijk. Klink bood wel aan deze mogelijkheid te bekijken. De demissionair minister benadrukt steeds dat zijn plan voor een beheersingsmodel bittere noodzaak is. Gaat de Kamer niet akkoord met prestatiebekostiging en zijn onlangs gelanceerde budgetteringsmodel, dan zijn elk jaar nieuwe kortingen nodig. De meeste politieke partijen zijn bereid Klink de kans te geven zijn plannen verder uit te werken.

‘Gebaseerd op drijfzand’

De Orde van Medisch Specialisten heeft inmiddels alle overleg met Klink opgeschort. Volgens de Orde zijn de overschrijdingen die Klink steeds opnieuw constateert, gebaseerd op drijfzand. Er loopt al een juridische procedure in verband met de korting van 375 miljoen euro. Hiertegen spande de Orde een rechtszaak aan. De voorzieningenrechter gaf in januari Klink gelijk waardoor deze zijn kans schoon zag de korting door te voeren. Tegelijkertijd stuurde de rechter minister en NZa terug om met een betere onderbouwing van de cijfers te komen. Deze heeft de NZa tot op heden niet gegeven. De Orde haalt een onderzoek aan dat PricewaterhouseCoopers (PWC) op verzoek van de minister heeft verricht.

266 miljoen

Volgens PWC zou de jaarlijkse overschrijding 374 miljoen zijn. Rekening houdend met de inflatie van 6 procent zou hiervan 266 miljoen overblijven. De Orde reduceert dat bedrag tot 0 met het argument dat niet alle specialisten de dupe moeten zijn van de overschrijding door ondersteunend specialisten. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Specialisten folderen in eigen ziekenhuis

Orde: ‘Specialisten stellen zich kwetsbaar op’

Klink wil specialisten budgetteren

Specialisten stellen acties voorlopig uit

Klink mag bezuinigen op specialisten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

27 REACTIES

 1. Gerard en Vincent zijn elkaar homom management vriendjes zeker. Werkzaam bij een zorgverzekeraar zeker.
  Flikker toch man. Lekker geen weekend en nacht hoeven werken zeker he? Zeker geen studie van 18 jaren achter de rug he? Zeker alle tijd voor vrouwtje en kinderen he? Nog nooit een leven gered zeker he? Hou toch je snavel man, loop eens mee met een chirurg, niet een dag, maar een week! Geen vreten ’s avonds omdat er trauma’s zijn, werken met instrumenten uit het jaar 0, gezeik van mensen, claims, stapels administratie, EPDs die niet werken, nooit thuis. Gelukkig heeft het CDA de grootste nederlaag gekregen die het moest krijgen: KLINK in de prullenbak zou ik zeggen. Komt met onbetrouwbare cijfers! En maar janken over kosten, maar zelf nu in Zuid Afrika zitten 3 wedstrijdjes kijken: wie is hier nu een LUL? Zorgverzekeraar Achmea die met 200 man op kosten van de zaak (=burger) in Zeist voetbal kijken en eten…. en zorgverzekeraars die voor miljoenen de specialisten flessen en de huisartsen ook door ze niet te betalen.
  We zijn hard op weg de zorg te verknallen, prima, dan krijgt u een verknalde zorg. Maar ga nu niet lopen janken dat specialisten hun werk neerleggen omdat ze 50% gekort worden ivm leugens en wel 50.000 euro kosten hebben per jaar, nooit thuis zijn, goodwill schulden hebben en dag en nacht voor iedereen klaar zijn. De rek is eruit en we kappen er een tijdje mee. Kijken hoe fijn de minister dat vindt. Laat hem zijn geld bij het immigratiebeleid weghalen: 3,7 MILJARD per jaar en zeiken over 250 miljoen. Overigens vergeten we dat er dubbele vergrijzing is? Meer en meer mensen zonder verwijzing naar een spoedopvang komen en de technieken steeds duurder zijn? En dan traantjes omdat het wat duurder is allemaal? Natuurlijk wordt het elk jaar duurder en wordt er meer en harder en efficienter gewerkt. Dat wilden we toch? En dan nu de specialist de schuld geven: dat is wel heel erg makkelijk.

 2. Lees alle reacties
 3. @ Bill: niet zo gek he als er 50% van je inkomen wordt afgepakt door Klink! Ik denk dat heel Nederland zou gaan staken als het Henk en Ingrid zou gebeuren. Nee, maar de medisch specialisten mogen niet zeuren he…En inderdaad: ga stemmen, en stem NIET op het CDA, stem Klink UIT het komende kabinet!!!

 4. Het valt me altijd op met zulke onderwerpen , dat als het over ” Euro s ” gaat vele reacties dit oproept. Als regelmatige bezoeker en reactiegever van Zorgvisie valt me dit iedere keer weer op. Jammer dat de Politiek , Zorgvisie nog niet ondekt heeft.Het ” Kan ” veel stemmen opleveren. Nu op naar … 9 juni 2010.Veel succes met de verkiezingen en het resultaat. Mijn Stemadvies ; GA IN IEDER GEVAL STEMMEN !

 5. @Derk,Dan ben jij de enige in NL naast Klink die zegt dat de 700 miljoen overschrijding klopt.Tot op heden heeft de Nza nog geen enkele keer kunnen aantonen dat de door Klink genoemde cijfers kloppen. Hoe weet jij dat dan zo goed ? Bovendien die 220.000 is nog niet het ware inkomen,eerst moeten daar nog de diverse kosten vanaf …..secretaresse,assistent,arbeidsongeschiktheid.
  Overigens ben ik het eens met Ludo, de wachtlijsten gaan weer oplopen.

 6. @ Derk: dat is inderdaad prima zo’n inkomen van 2,2 ton. Mijn praktijk die we met zijn 3-en momenteel draaien is gebenchmarked op 6 fte. Vlak voor het invoeren van het verplichte dienstverband door Klink zullen we dan ook 3 vacatures plaatsen om onze formatie op orde te krijgen, met steun van onze RvB. De rest van vrijgevestigd Nederland zal ook zoiets doen. Klink’s maatregelen zullen heel snel een averrechts effect hebben en de wachtlijsten zullen daarnaast ook nog eens de pan uit gaan rijzen; o ja en trouwens, die wachtlijsten waren verdwenen doordat wij zo hard hebben gewerkt. Dat laatste wordt nu door Klink gezien als overschrijding, iets wat oneerlijk en onredelijk is.

 7. Dat doe ik ook. Feit is dat er een overschrijding is van 700 miljoen. Feit is dat er iets gedaan moet worden aan het inkomen van specialisten. Het is mijn mening dat het plan van Klink goed is. Specialisten onderhandelen met hun werkgever over hun inkomen. Doen de meeste in NL. Met het geld dat ter beschikking wordt gesteld gaat het inkomen weer terug naar 220.000 gemiddeld. Op deze wijze kan de verdeling eerder worden gedaan. IK ben van mening dat dat redelijk is.

 8. Beste Derk
  De gebroeders de Witt werden in het ‘Rampjaar’ 1672 door een woedende menigte gelyncht in Den Haag. Een groot deel van de de publieke opinie stond hier toen achter. Wellicht is het een idee om naar de feiten te kijken in plaats van te varen op de publieke opinie.

 9. Ronald, wat je zegt is echt onzin. De rechter heeft gezegd dat er nog eens goed naar cijfers gekeken moet worden. Het is namelijk verschrikkelijk ingewikkeld. Specialisten, zorgverzekeraars en de NZa kijken anders naar een jaar. Als je kijkt naar afgesloten DBCs komt er een ander bedrag uit dan als je kijkt naar lopende DBCs of wanneer je kijkt naar het inkomen dat het specialist heeft ontvangen. DBCs lopen langer door dan een boekjaar. Hierdoor is onduidelijkheid ontstaan. De waarheid blijft dat de specialisten uiteindelijk 700 miljoen teveel hebben ontvangen. Niet 220.000, maar 300.000 gemiddeld. Als je daar alle kosten vanaf haalt dan hou je een prachtig salaris over.
  De externe bureaus komen tot dezelfde conclusie. Waar maak je je druk om. Het inkomen blijft gewoon zo hoog als enkele jaren geleden.
  De meeste specialisten werken keihard. Sommige maken echter wel misbruik van de situatie. Die heb je overal tussen zitten. Specialisten doen fantastisch werk. Ze krijgen er goed voor betaalt.

 10. Als je maar lang genoeg iets verkondigd gaat iedereen het vanzelf geloven. Dat is wat Klink doet.
  # van het totale gezondheidsbudget,is 4% het salaris van de dokter.
  # de bedragen die genoemd worden als specialisten-salaris zijn brutosalarissen. Van een bedrag van b.v. 220.000 euro gaan vaak nog kosten af van oa. secretaresse,evt. assistent en arbeidsongeschiktheidspremie (is voor een medisch specialist rond de 22.000 euro !!!)Geen enkele andere werknemer in NL betaalt zo’n hoge premie.
  #De rechter heeft KLink in januari toestemming gegeven om te korten.Maar hij heeft ook gesteld dat de cijfers van Klink/NZA totaal niet kloppen.”totaal niet op orde” . Tevens heeft de rechter geadviseerd om gedifferentieerd te korten en niet generiek,dit omdat er specialisten meer zijn gaan verdienen (ondersteuners) en anderen de afgelopen jaren al hebben ingeleverd(poortartsen).De rechter heeft Klink wel degelijk op de vingers getikt.
  #Er zijn al diverse externe bureau’s die tot hele andere conclusies komen dan Klink.
  #Klink probeert eigen onkunde te camoufleren door iedere maand er weer 200 miljoen op te gooien.De man is een onbetrouwbaar onderhandelingspartner en daarnaast liegt de man. Mooi verkiezingspraatje wat het altijd goed doet om medisch spec. af te schilderen als graaier.
  # Voorbeeld uit de praktijk: Man wil zich laten steriliseren in dagbehandeling. Krijgt een rekening van 2000 euro ! Het tarief voor de specialist is 70 euro(zegge zeventig).Hiervoor ziet hij patient op de poli,opereert hij de patient en ziet hem nadien terug voor controle.3 bezoekjes inclusief ingreep voor 70 euro lijkt mij niet veel (laat maar eens een monteur of loodgieter voorrijden !!)
  Die andere 1930 euro gaan dus ergens anders naartoe,maar dus niet naar de medisch specialist !!
  #Dus Peter,Evert,Erwin en premiebetaler overzie het hele plaatje/waarheid voordat je oordeelt.
  Als ik maar vaak genoeg roep op kantoor dat jullie alcoholisten/druggebruiker of h-lopers zijn,zijn er altijd mensen die het op een gegeven moment gaan geloven!Dat is precies wat er momenteel speelt.

 11. De minister mag dit doen, omdat iedereen hier in de politiek achter staat, alsmede een groot deel van de publieke opinie. De opmerking dat PWC tot een andere overschrijding is gekomen, is onzin. Medisch specialisten berekenen het alleen anders. De overschrijding is 700 miljoen en die moet terug.
  Sorry hoor, maar er zijn wel meer mensen die hard werken en niet 3 ton per jaar verdienen. Falende politici…. mensen stemmen daarop en worden weggestemd als ze het niet goed doen. Ze verdienen bij lange na geen 3 ton. En voetballers worden niet betaald met publiek geld.

 12. Ik vraag mij af waarom wij blijven stemmen als politici als Klink de HARDWERKENDE specialisten blijven demotiveren en zelf hun onzinnige inkomens en die van alle andere falende politici in Brussel(zie Griekenland) en in eigen land (EU promotors Lubbers en Kok) en b.v profvoetballers niets in de weg leggen. Het is een gotspe!!

 13. vincent enevert weten niet waar ze over praten ik weet of jullie weten maar die altijd met de specialisten te maken
  hebben die dragen ook een hele verantwoord delijkheid denk eraan weet waar je over praat of ben je nooit ziek hopelijk maak jij en jij eens ernstig ziek mogen zijn denk daar maar eens maar over na????rolstoeler’s en cronische zieken dat die erg veel afhankelijk zijn van hen hou daar even rekening mee laat klink of jullie maar eens goed inleveren jullie weten niet waar je over praat oh oh oh ????
  en de advokaten denk daar eens over ludo ik ben het helemaal eens en de grote kopstukken met een gouden handdruk?? wie heeft de crisis veroorzaakt hen toch zij zijn nooit tevreden ook klink moet inleveren!!!!

 14. @Peter. De Kamer heeft geoordeeld dat dit geen controversieel onderwerp is. Een algemene werkgroep van de Kamer heeft er zijn licht over laten schijnen en heeft Klink het groene licht gegeven om de gehele budgettering van specialisten ook maar even aan te pakken. En dat zou niet controversieel zijn? De overschrijdings getallen die steeds genoemd worden blijken totaal niet te kloppen en worden continu herzien, het lijkt het verkiezingsprogramma van de PVDA wel. De NZA heeft mijn beroepsvereniging inmiddels al een brief gestuurd waarin blijkt dat we juist sinds 1 januari al veel te veel ingeleverd hebben! De voorzitter van de Orde praat natuurlijk namens zijn achterban en is communicatief niet altijd even de sterkste. Termen als ‘verontwaardigd’ etc zijn in deze tijden van bezuinigingen inderdaad niet op plaats, ben ik eens met je. Ik sta echter paf van een Klink die elke maand met nog weer honderden miljoenen overschrijdingen op de proppen komt en dit afwentelt op de specialisten en ze hiermee ook in een kwaad daglicht stelt, alsof we zouden frauderen. Wij doen ontzettend ons best en leveren kwaliteit en het enige wat je hoort zijn dit soort verhalen. En Peter, wat is er trouwens zo “ongelooflijk onrechtvaardig”? Ik hoor niemand over de salarissen van advocaten, waarbij senioren 300 euro per uur declareren. En ik hoor ook niemand over het feit dat de kosten van de specialisten maar een zeer klein deel van het totaal aan kosten in de gezondheidszorg uitmaken. Wij gaan op de bres staan voor ons loon. Dat zou elke beroepsgroep doen als er zomaar in het wilde weg gekapt wordt, en waarom zouden specialisten dat niet mogen?

 15. @Ludo. Als de gehele kamer het erover eens is dat de specialisten aangepakt moeten worden, kan een onderwerp toch controversieel genoemd worden.
  De enige die dit onderwerp controversieel vinden, zijn de specialisten zelf.
  Als ik de voorzitter van de Orde hoor praten, krijg ik last van plaatsvervangende schaamte. Het is ongelooflijk onrechtvaardig. Zeker in het licht van de betaalbaarheidsproblemen in de zorg en de enorme tekorten op de arbeidsmarkt t.a.v. verzorgend en verplegend personeel.

 16. Wat betekende demissionair ook al weer? Ronduit belachelijk dat Klink dit allemaal mag roepen en doen. Zgn. niet een controversieel onderwerp. Nou dat merken de patienten zelfs straks wel als alle specialisten gekort zijn op hun salaris, gedwongen in dienstverband zitten en de wachtlijsten gaan oplopen. Ik hoop dat de rechter minister Klink zometeen netjes gaat corrigeren en dat het daarna weer over kwaliteit van de zorg gaat i.p.v. ordinaire budgetteringsmaatregelen om je begrotingstekorten weg te werken. Laat hij verder eens naar de kosten van de geestelijke gezondheidszorg kijken, daar gaat het grootste deel van de uitgaven naar toe, maar dat weten helaas maar weinig mensen.

 17. @Erwin: Niet geheel correct. De rechter heeft Klink voorlopig het voordeel van de twijfel gegevens, maar moet nog wel deugdelijk cijfermateriaal leveren, waarop hij zijn uitspraken baseert. Dat is nog steeds niet gebeurd en dat kan hij ook niet, want zoals PWC heeft becijferd klopt er niks van zijn beweringen. Ondertussen gaat hij wel door met het zwart maken van de specialisten. Ten onrechte, een groot deel van de overschrijding is het gevolg van het wegwerken van de wachtlijsten (meer behandelingen uitvoeren = meer DBC’s = meer uit te betalen).
  Daar had hij niet op gerekend bij een vrije markt, maar dat is natuurlijk een kenmerk van marktwerking: geen budget.

 18. Een discussie over één component (honoraria specialisten) van het geheel (de baten en lasten van de zorg) is kortzichtig en gemakkelijk. Overschrijdingen komen grotendeels ten goede aan verkorting van wachtlijsten en de kwaliteit van de zorg. Waar dit niet het geval is, pak de individuele overschrijders aan, niet de groep.

 19. Ik geloof dat PWC 375 mio had uitgerekend? Nog steeds een schandalige overschrijding. De rechter heeft Klink gelijk gegeven even als alle regerings- en opositie partijen. De publieke druk wordt ook steeds groter. De medisch specialisten ontkomen niet aan veranderingen. Medisch specialisten kom met een tegenvoorstel en blijf je niet verschuilen achter politieke spelletjes.

 20. De cijfers van Klink kloppen echt van geen kanten. PWC heeft de cijfers onderzocht en is tot die conclusie gekomen.
  Klink is volstrekt onbetrouwbaar in het nakomen van gemaakte afspraken en heeft er zijn missie van gemaakt de medisch specialist tot op het bot te vernederen.
  OP een goed idee om de kosten van de gezongheidszorg terug te brengen heb ik Klink nog niet kunnen betrappen.
  Weg met die man.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.