Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink mag bezuinigen op specialisten

Mark van Dorresteijn
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) mag bezuinigen op de salarissen van zelfstandige medisch specialisten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald in een kort geding dat de Orde van Medisch Specialisten tegen de bewindsman had aangespannen.
Klink mag bezuinigen op specialisten

De specialisten vrezen er door de bezuinigingen twintig procent op achteruit te gaan. Zij vinden dat zij daarmee harder worden getroffen dan andere partijen in de gezondheidszorg. Maar de rechter is van oordeel dat het publieke belang voor dat van de specialisten gaat.

Lariekoek

De Orde, die de zaak aanspande, begrijpt het argument van het algemeen belang niet. “Dat is niet gediend bij gedemotiveerde specialisten en minder beschikbare zorg”, aldus voorzitter Willem van der Ham. Dat omzetwisselingen horen bij het beroep van vrij gevestigde specialisten, om wie het gaat, krijgt weinig bijval. Bovendien vindt de rechter dat de zelfstandige ondernemers wel een daling kunnen dragen. Van der Ham: “Dat is grote lariekoek. Dit is geen risico van het vak.” Volgens hem lopen vooral jonge specialisten gevaar dat ze worden gekort op hun inkomen. “Dat brengt de continuïteit van de zorg in gevaar.”

Kans op acties

In Nederland werken 14.000 medisch specialisten, van wie de helft als zelfstandige. Het merendeel van de zelfstandigen noemt de korting van de minister onacceptabel. “Zij vinden dat de minister de rol van de specialist ondergeschikt maakt. De kans op acties is heel groot”, aldus Van der Ham. (ANP)

Lees meer:

Persverklaring – Willem van der Ham [PDF]

Lees ook:

Klink kort medisch specialisten met 512 miljoen

Specialisten zinspelen op acties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.