Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Klink moet ingrijpen bij brandwondencentra’

In het artsenvakblad MedNet stelt SP-Tweede Kamerlid Henk van Gerven dat brandwondencentra een eigen budget moeten krijgen en uit de DBC-systematiek moeten worden gehaald. VVD-Kamerlid Edith Schippers wil dat de minister de problematiek rondom brandwondencentra op een andere manier oplost.

Hoogleraar Brandwondenzorg Robert Kreis laat in MedNet Magazine weten voor de toekomst van de brandwondenzorg te vrezen als aan de huidige invulling van de DBC’s niets verandert. Volgens de hoogleraar lijden de drie brandwondencentra in Beverwijk, Groningen en Rotterdam sinds de invoering van de DBC-systematiek structureel verlies. Dit komt omdat zij gebruik maken van DBC’s die gebaseerd zijn op de gemiddelden van perifere ziekenhuizen en niet op de specialistische en acute functie van de brandwondencentra. In de kosten betekent dit dat een specialistisch centrum evenveel krijgt betaald voor een ‘grote’ of een ‘kleine’ brandwond – zoals in de DBC’s aangeduid – als een perifeer ziekenhuis, ook als patiënten in eerste instantie in een perifere instelling zijn opgenomen, worden doorverwezen naar een brandwondencentrum en daar vervolgens een langere periode verblijven.

DBC-financiering

Zowel Van Gerven als Schippers vinden dat VWS-minister Ab Klink moet ingrijpen om aan deze situatie iets te veranderen. Van Gerven wil aan de hand van Kamervragen voorstellen om voor deze centra te stoppen met de huidige DBCfinanciering. “De brandwondencentra moeten adequaat worden gefinancierd. Het DBC-systeem blijkt niet toegerust om complexe zorg te financieren, want zelfs de beste rekenmeesters krijgen de problemen niet opgelost.”

Perverse oplossing

Schippers is eveneens niet te spreken over de situatie waar de brandwondencentra mee te kampen hebben. “De minister moet dit probleem met prioriteit aanpakken”, aldus Schippers in MedNet magazine. “Hij moet over de experts heen ingrijpen in het systeem en de mankementen via de NZa oplossen. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn.” Schippers ziet het niet zitten om de brandwondencentra apart te budgetteren. “Die oplossing is pervers, want we hebben gezien wat budgettering in de zorg heeft aangericht.”

Drie jaar

De drie Nederlandse brandwondencentra zijn op dit moment in gesprek met DBC-Onderhoud om de financiële problemen als gevolg van de DBC-systematiek te verhelpen. Maar Kreis heeft er een hard hoofd in. “Iedereen verwijst naar elkaar. VWS zegt dat de zorgverzekeraars het moeten oplossen en de verzekeraars wijzen naar DBC-Onderhoud. De kwestie speelt al drie jaar en er is nog steeds niets gebeurd.”

Oplossing

Hoewel directeur Anna van Poucke van DBC-Onderhoud deze situatie herkent, verwacht zij in de toekomst wel een oplossing. “De NZa moet eerst een beslissing nemen over het segment waar de complexe brandwondenzorg in valt. Maar dergelijke zorg moet in Nederland wel betaald worden en wij moeten ervoor zorgen dat er een rechtvaardige vergoeding tegenover staat. Dat wordt nog een hele klus, maar het gaat wel komen.” Op dit moment kan Van Poucke nog niet aangeven hoe lang het gaat duren voordat de kwestie is opgelost. (MedNet)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.