Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: Onderzoek fusieverbod ziekenhuis en verzekeraar

Redactie Zorgvisie
Minister Ab Klink van Volksgezondheid laat onderzoeken of een verbod op fusies tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen nodig is. Evenals de Tweede Kamer is de minister bang dat patiënten weinig meer te kiezen hebben als hun zorgverzekeraar een ziekenhuis in handen heeft. De klanten van die verzekeraar zouden dan alleen daar dan nog terecht kunnen.

Het parlement viel over de minister heen omdat hij weigerde tegemoet te komen aan een eerdere wens van de Kamer om nu al met een fusieverbod te komen. Volgens Klink kan dit op grond van Europese regels niet zomaar, maar hij deelde de vrees dat de vier grote zorgverzekeraars in de toekomst ook de zorg zelf in handen hebben.

Onderzoekscommissie

Een commissie moet gaan uitzoeken of een fusieverbod nodig is om deze opdeling van de zorg tegen te gaan, of dat bestaande regels volstaan om dit uit te sluiten. Voor 1 mei moet deze commissie advies uitbrengen. De minister hield vol niets te kunnen doen tegen de overname van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam door een coöperatie waaraan ook zorgverzekeraar DSW deelneemt. Daar zijn nu eerst toezichthouders als de NMa en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan zet. (ANP)

Lees ook:

Klink: zorgverzekeraar mag ziekenhuis kopen

Bestuurder Vlietland over debat samenwerking DSW

Zorgverzekeraar neemt Vlietland Ziekenhuis over

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.