Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: spoedeisende hulp is ondermaats

De spoedeisende hulp in Nederlandse ziekenhuizen is onder de maat, schrijft minister Klink van VWS in een brief aan de Tweede Kamer. Uit een representatief onderzoek onder 27 ziekenhuizen, stelt Klink, is ‘onverwacht’ gebleken dat geen enkele Spoedeisende Hulp (SEH) voldoet aan de basiseisen.
Klink: spoedeisende hulp is ondermaats

Geen enkel ziekenhuis geeft arts-assistenten op de SEH voor aanvang van het werk de benodigde training. Het gaat met name om de ABCDE-training, waarmee patiënten gestructureerd kunnen worden onderzocht op bijvoorbeeld ademwegproblemen of hersenschade. Die competenties leren ze gaandeweg. In één ziekenhuis is zelfs geconstateerd dat er helemaal geen arts aanwezig was tijdens de openingsuren van de SEH buiten kantoortijd. De naam van dat ziekenhuis wordt niet bekendgemaakt, zo schrijft het NRC Handelsblad.

Eisen aan SEH

Professionals en bestuurders uit de sector hebben onlangs met elkaar de eisen vastgesteld waaraan alle ziekenhuizen met een SEH zouden moeten voldoen. Een van de aanbevelingen van deze werkgroep was dat alle arts-assistenten op de benodigde competenties getoetst moeten worden voordat ze diensten op de SEH gaan draaien.

Ideale situatie

Werkgroepvoorzitter Ferry Breedveld, bestuursvoorzitter van het Leids Universitair Medisch Centrum, zegt in de krant dat Klink Nederland onterecht op ‘tilt’ zet met zijn brief aan de Kamer. “Nederland doet het allesbehalve slecht. Wij hebben alleen aangegeven wat zou moeten gebeuren om een ideale situatie te krijgen. Geen land ter wereld heeft die.”

NVZ vereniging van ziekenhuizen

Klink eist niet dat ziekenhuizen direct aan alle eisen voldoen. “Dat zou betekenen dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg na handhaving per direct zou moeten overgaan tot sluiting van (zeer) vele SEH’s. Dit vind ik niet wenselijk.” De Inspectie onderzoekt pas vanaf september 2010 of de zaken op orde zijn. Als dat dan niet zo is, moet de SEH dicht. De koepel van Nederlandse ziekenhuizen NVZ zegt in het NRC het van het grootste belang te vinden om de geformuleerde kwaliteitsnormen na te leven. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Specialisten maken SEH efficiënter

Menselijk falen vaak oorzaak onveiligheid SEH

Spoedverpleegkundigen luidden de noodklok

Vos pleit voor zorgmeldkamer spoedeisende hulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.