Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink: uitbreiding b-segment pas in 2011

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil pas in 2011 overgaan tot een uitbreiding van de vrije prijzen voor behandelingen in ziekenhuizen. Volgend jaar blijft het vrije segment dus gelden voor 34 procent van de zorgverlening. In 2011 geldt het b-segment mogelijk voor ongeveer de helft van de ziekenhuiszorg.
Klink: uitbreiding b-segment pas in 2011

Klink deelde dit woensdag mee tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Vooral de coalitiepartner PvdA twijfelt over de uitbreiding van de vrije prijzen, omdat de partij beducht is voor groter marktwerking in de gezondheidszorg. Toch wil het kabinet dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen gaan onderhandelen over de prijs van steeds meer behandelingen. Door deze onderhandelingen zou de prijs uiteindelijk lager moeten uitvallen.

Declaratiesysteem

Er is een duidelijke voorwaarde gesteld voor de uitbreiding van de vrije prijzen. Per behandeling moet een rekening worden opgemaakt. Voor deze manier van betalen is al een systeem ontwikkeld, maar dat werkt niet perfect, erkende ook Klink. Het vereenvoudigen van het voor Nederland specifieke declaratiesysteem is uitgesteld tot 2011. Vandaag werd ook bekend dat de prijzen van dbc’s vrij blijven. De SP bleek de enige partij in de Tweede Kamer die het volledige systeem wil afschaffen en de toenemende marktwerking in de ziekenhuizen wil stoppen.

Enquête Socialistische Partij

De SP heeft een zogeheten flitsenquête uitgevoerd onder de naar eigen zeggen 400 bij het actiecomité Zorg geen markt aangesloten medisch specialisten. De partij meldt dat de enquête niet representatief is, “maar wil vooral een signaal afgeven dat er ruim vier jaar na invoering van de dbc-systematiek nog veel kinderziektes zijn die eerst moeten worden verholpen.” Uit de resultaten blijkt dat tweederde van de specialisten slechte ervaringen heeft met de dbc’s, dat er nog steeds veel bureaucratie aanwezig is en dat het systeem niet goed aansluit bij de feitelijke diagnose. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Klink: prijzen dbc’s blijven vrij

NZa tegen prijsplafond en uitbreiding b-segment

Klink: niet ingrijpen in prijzen dbc’s

Tweede Kamer steunt vrije prijzen b-segment

Klink: meer huisarts en minder specialist

1 REACTIE

  1. Een heel verstandig besluit van onze Minister.Er zitten wel een hoop “maren” . Kijkend naar de Marktwerking in Europa. Kunnen wij nog wel op termijn concurreren met onze Europese Collega Ziekenhuizen ? Je moet ook als Minister Europees denken !NL is maar een klein Landje in Europa !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.