Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wars van versnippering kinder-ic’s

Minister Klink wil de zorg voor zeer zieke kinderen geconcentreerd houden. Hij is het eens met de Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ), die waarschuwt voor versnippering.

“Er is een minimumomvang van een PICU (pediatrische intensive care unit, red.) en dat moet zo blijven”, schrijft Klink aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op het inspectierapport Zorg voor zeer zieke kinderen sterk verbeterd. Daarin staat dat de concentratie in acht universitaire medische centra heeft geleid tot goede zorg voor ernstig zieke kinderen en tot een grote deskundigheid.

IGZ: kwaliteit is goed

In 2001 constateerde de IGZ nog grote tekortkomingen. Toen bleek uit onderzoek dat er te weinig bedden waren voor zeer zieke kinderen. Ook werkten ziekenhuizen niet goed samen. Het vervoer van patiëntjes was evenmin op orde. De kwaliteit van de zorg is inmiddels goed, stelt de inspectie. Het aantal bedden is uitgebreid en voor alle kinderen die het nodig hebben, is binnen drie uur intensieve zorg beschikbaar.

Personeelstekort kinderspecialisten

Maar de inspectie maakt zich zorgen over een dreigend tekort aan gespecialiseerde kinderartsen en verpleegkundigen. Ook waarschuwt ze voor verwatering van deskundigheid als meer ziekenhuizen een intensieve zorg voor kinderen opzetten. Klink belooft dat er in 2010 kwaliteitsrichtlijnen komen met een minimale omvang van kinder-ic’s. Ook werkt hij met ziekenhuis- en beroepsorganisaties aan “het keren van de dalende trend in de opleidingscapaciteit” voor de kinderspecialisten. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Inspectie gaat boetes uitdelen

Inspectie steunt kwaliteitsregister verpleging

RVZ pleit voor opleiden extra artsen

‘Dreigend tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen’

Kinderhartcentrum Radboud opereerde weken niet

Het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg:

Zorg voor zeer zieke kinderen sterk verbeterd

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.