Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wijzigt financiering zorg aan chronisch zieken

Minister Ab Klink wil de financiering van zorg aan chronisch zieken veranderen. Hij zei dit zondag in het tv-programma Buitenhof. De wijzigingen zouden in 2010 moeten ingaan.
Klink wijzigt financiering zorg aan chronisch zieken

Door een betere financiering moet ook de kwaliteit van de zorg verbeteren, hoopt Klink. Nu is de zorg aan chronisch zieken nog te versnipperd. Klink verwees naar Duitsland waar integrale zorg aan hartpatiënten meer levens redt een ook de kwaliteit van leven verhoogt. Dit zou ook in Nederland moeten kunnen, meent hij.

Modules voor chronische zorg

Na afloop van het programma legde Klink aan Zorgvisie uit hoe hij de financiering wil gaan aanpassen: “Ik wil vier a vijf modules maken voor specifieke zorggroepen. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan hartfalen, COPD en diabetes. Zorgaanbieders krijgen die zorg niet meer betaald via een budget, maar via een contract.” Er komt dan één hoofdcontractant, vermoedelijk de huisarts, en die gaat werken met onderaannemers. Klink: “Ik ga niet precies voorschrijven wie dat moeten zijn. We maken een pakket COPD, met onderdelen van de zorg die erin moeten zitten. Wie de huisarts daarvoor wil inhuren, bepaalt hij zelf.”

Ketenzorgprojecten

Op dit moment vindt veel chronische zorg nog in ziekenhuizen plaats. Een deel van deze zorg kan gemakkelijk naar de eerste lijn worden overgeheveld waar het goedkoper kan en kwalitatief beter. Er zijn al wel initiatieven waarin ziekenhuizen, huisartsen en andere professionals in de eerste lijn samenwerken, in zogeheten ‘ketenzorgprojecten’, maar deze komen niet goed van de grond omdat het huidige financieringssysteem daar niet op is berekend. Ziekenhuizen krijgen via hun vaste budgetten voor die chronische zorg betaald. Alles wat in de eerste lijn plaatsvindt kost extra en betekent in feite dubbele financiering.

Klink streeft naar een invoering van de bekostiging in modules per 2010. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Concurrenten in de ketenzorg

Chronisch zieke gaat vaker naar praktijkondersteuner

Ketenzorg stagneert door geldproblemen thuiszorg

De ketting is moeilijk te rijgen (achtergrond)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.