Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Klink wil bezuinigen met bijdrage eerste hulp’

Redactie Zorgvisie
Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil volgens ingewijden een eigen bijdrage vragen van patiënten die naar de eerste hulp van het ziekenhuis gaan zonder doorverwijzing van de huisarts. Dat meldt De Telegraaf. Hoe hoog de eigen bijdrage moet worden, is nog onbekend.
'Klink wil bezuinigen met bijdrage eerste hulp'

Klink wil de toeloop naar de ziekenhuizen verminderen door meer patiënten door een huisarts te laten helpen. De minister heeft op de korte termijn een begrotingsgat van bijna 1 miljard te dichten. De woordvoerder van de minister wil het nieuws niet bevestigen of ontkennen. “Medio mei komt VWS met de plannen naar buiten”, volgens de woordvoerder. “Nog even geduld dus.” Naast de eigen bijdrage voor de eerste hulp, is Klink van plan een grens te stellen voor de salarissen van medisch specialisten.

Reactie Kamerlid Van der Veen

PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen vindt dat er wel iets te zeggen valt voor een eigen bijdragen voor onnodig bezoek aan de eerste hulp. “Maar dan moet de huisarts wel goed bereikbaar zijn. En voor bepaalde vormen van acute zorg is het niet geschikt. Het kan niet zo zijn dat mensen eerst langs de huisartsen gaan om twee tientjes eigen bijdragen te besparen.”

Verhoging premie ziektekostenverzekering

Onderzoeksbureau Gupta heeft een analyse gemaakt van het gat tussen de belastinginkomsten en de uitgaven voor de gezondheidszorg in Nederland. Volgens deze analyse zijn de bezuinigingen van Klink nog niet genoeg om het gat te dichten. Gupta concludeert dat de totale zorgkosten tussen nu en 2014 stijgen met 15,5 miljard euro. Door de bezuinigingen van de minister komt slechts 4,3 miljard euro vrij om te besteden, vijftien procent van het begrotingsgat. Het onderzoeksbureau heeft berekend dat de zorgpremies jaarlijks met 13 procent moeten stijgen van 1000 euro in 2009 naar 1800 euro in 2014 om het gat te dichten. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Orde boos op ministers Bos en Klink

Klink wil gat in WTZi dichten

‘Medisch specialisten ongelijk beloond’

Medisch specialisten goochelen met dbc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.