Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Klink wil cameratoezicht in isoleercel

Psychiatrische patiënten in een isoleercel moeten onder permanent cameratoezicht komen te staan. Dat heeft minister Klink van Volksgezondheid gisteren in de Tweede Kamer gezegd. Hij reageert daarmee op de ophef rond de dood van een patiënt in het Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam.

Klink noemde het cameratoezicht een voorbeeld van een norm waaraan dwangbehandelingen in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten gaan voldoen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat deze normen handhaven en boetes uitdelen aan instellingen die in gebreke blijven.

IGZ toezicht ingesteld

In de Tweede Kamer klonk woensdag zware kritiek op het optreden van de inspectie tegen slechte zorg in het SPDC Oost. Begin september overleed daar een schizofrene man in een isoleercel. De IGZ stelde al in mei vast dat de zorg in SPDC Oost niet deugde, maar de kliniek ging pas recent dicht. Klink nam het woensdag voor de inspectie op. Zo heeft de IGZ geïntensiveerd toezicht ingesteld. Aan de andere kant gaven de vier gevallen met dwangmaatregelen die de inspectie bekeek, geen reden om behandeling te stoppen of de kliniek te sluiten. Er bestond in deze gevallen van dwangmaatregelen namelijk geen gevaar voor de patiënten. Volgens de minister laat dat onverlet dat SPDC Oost de tekortschietende zorg moet verbeteren en het aantal opsluitingen in isoleercellen moet terugdringen.

Het permanente cameratoezicht is een voorbeeld van betere minimumnormen voor goede zorg. Deze moeten in de plaats komen van de huidige normen vanuit de sector. Dit geldt niet alleen voor de geestelijke gezondheidszorg maar ook voor afdelingen intensive care en operatiekamers in ziekenhuizen.

Reacties politiek

De slechte zorg in isoleercellen in SPDC Oost staat niet op zich. In veel meer psychiatrische klinieken doen zich wantoestanden voor. Volgens de Stichting PVP van vertrouwenspersonen in de zorg zijn ook de afgelopen weken gesepareerde patiënten overleden zonder dat dit in het nieuws kwam. In minstens tien afdelingen met isoleercellen is de situatie net zo erg als in SPDC Oost, aldus PVP.

VVD’er Anouchka van Miltenburg spreekt van erbarmelijke toestanden waar een onafhankelijk onderzoek naar ingesteld moet worden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg komt eind dit jaar met een eigen onderzoek naar isoleercellen in 39 instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. Maar volgens Van Miltenburg zou ook het optreden van de inspectie zelf onderwerp van onderzoek moeten zijn.

Klink wil dat PVP het onderzoek aan de IGZ geeft, zodat die de gegevens kan gebruiken. Hij zei niet uit te sluiten dat PVP zaken aan het licht brengt die de inspectie zelf niet had ontdekt. Ook zei de minister niet weg te lopen voor eventueel onderzoek door derden, mocht dat nodig zijn.

SP’er Henk van Gerven laakte eveneens de passieve rol van de inspectie. Hij wil een parlementair onderzoek naar het functioneren van de ggz. Uit eigen onderzoek onder vijfduizend ggz-medewerkers blijkt dat zij de werkdruk als te hoog ervaren om goede zorg te kunnen leveren. (ANP)

Lees ook:

Kant wil parlementair onderzoek naar misstanden zorg

Nieuw sterfgeval bij ggz-kliniek van Arkin

Ontslagen bij ggz-instelling Arkin na dood patiënt

Bestuur sluit kliniek na sterfgeval in isoleercel

3 REACTIES

  1. ggz instellingen zullen van zichzelf nooit toegeven dat hun zorg tekort schiet,er wanbeleid is of er te snel en verkeerd gesepareerd word..Naar buiten toe proberen ze zichzelf positief te presenteren,maar ga eens in de ggz instellingen kijken,het is een verschrikking!Veel separaties worden niet gemeld en geregistreerd.Mensen belanden in zo’n cel puur omdat ze op zo’n gesloten afdeling zijn en ze verschrikkelijk behandeldworden.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.