Maar Klink wilde de knoop pas echt doorhakken als zou blijken dat de vrije prijsvorming die nu al bestaat niet leidt tot een grote prijsstijging en een sterke groei in de zorgverlening. Uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt nu dat dit niet het geval is. De prijzen in het b-segment zijn in 2008 zelfs licht gedaald ten opzichte van de jaren daarvoor.
Aanvankelijk was de bedoeling om uitbreiding van de vrije prijzen vergezeld te doen gaan van een prijsplafond: de maatstafconcurrentie. Dit zou moeten voorkomen dat de behandelingen waarvoor geen vaste tarieven meer bestaan flink duurder kunnen worden. Klink had al eerder laten weten in 2009 van dit prijsplafond af te zien.
Maatstafconcurrentie
Alleen als het volgend jaar uit de hand loopt met de prijzen en de omvang van de vrije ziekenhuiszorg, komt er in 2010 alsnog een vorm van prijsbeheersing. Deze maatregel laat Klink nu alvast ontwikkelen om in te kunnen zetten wanneer dat nodig is. Ziekenhuizen hadden grote bezwaren tegen deze zogeheten maatstafconcurrentie, omdat deze hen zou belemmeren in hun bedrijfsvoering en veel te bureaucratisch zou zijn. Daarom wil Klink deze niet meer laten gelden voor een groot deel van de zorg die een ziekenhuis verleent, maar per behandeling of cluster van behandelingen. De Tweede Kamer had Klink gevraagd om pas na de vakantie een besluit te nemen, maar dat is volgens de minister te laat om de nieuwe regels in te kunnen voeren. Als ziekenhuizen en zorgverzekeraars pas in september de samenstelling van het vrije prijssegment weten, kunnen zij de onderhandelingen niet tijdig afronden. Bovendien leidt late besluitvorming tot financiele onzekerheid van ziekenhuizen, verzekeraars en medisch specialisten.
Effect
De beslissing van Klink komt op een moment dat de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken tegen een definitieve beslissing over de uitbreiding van het b-segment. Vlak voor het zomerreces steunde een Kamermeerderheid een motie van SP-Kamerlid Henk van Gerven die stelt pas akkoord te willen gaan als de Kamer een oordeel heeft kunnen vellen over het NZa-rapport.
PvdA-Kamerlid Eelke van der Veen is niet verontrust door de beslissing van Klink. Van der Veen: “Aan het eind van zijn brief zegt Klink heel ingewikkeld dat de Kamer nog haar goedkeuring moet geven. Ik vind ook dat dat zo hoort.” In het algemeen overleg in september zullen de Kamerleden met de minister gaan praten over zijn brief. Vooruitlopend daarop zegt Van der Veen: “Ons belangrijkste bezwaar was de beheersing van het volume. Daar is Klink in deze brief aan tegemoet gekomen. Het mechanisme tussen prijs en volume heeft hij aangescherpt. In die zin heeft de motie Van Gerven zeker zijn effect gehad. Verder sluit de PvdA aan bij het advies van de NZa, dat geen bezwaar ziet tot uitbreiding van het b-segment tot 34 procent.”
Tegenspreken
Ziekenhuizen zijn verheugd dat minister Klink vast houdt aan de uitbreiding van het B-segment. De NVZ vereniging van ziekenhuizen zal wel actie ondernemen als ziekenhuizen zullen worden aangeslagen voor volumestijgingen waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn. De NVZ zegt dit omdat de minister zich over de verantwoordelijkheid voor volumestijgingen in zijn brief aan de Tweede Kamer lijkt tegen te spreken. Eerder dit jaar liet hij weten nieuwe budgetoverschrijdingen niet op de ziekenhuizen te willen verhalen maar op de premiebetaler. De NVZ gaat ervan uit dat het eerder door de minister aangekondigde volume-onderzoek duidelijkheid brengt in de verantwoordelijkheid voor volumestijgingen. In afwachting van de uitkomst van dit onderzoek, heeft de NVZ de bodemprocedure die ze hierover had aangespannen, stop gezet. Als Klink volhardt in zijn opvatting dat ziekenhuizen voor alle volumestijgingen moeten opdraaien, dan zet de NVZ de bodemprocedure weer in gang, zo liet een woordvoerder weten. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)
Lees ook:
Kamer trapt op de rem bij uitbreiding b-segment
NVZ wil B-segment uitbreiden
Zorgautoriteit NZa geeft groen licht voor vrije prijzen
NZa zet maatstafconcurrentie op de tocht
Zorgautoriteit: 30 procent vrije prijzen