Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: Zorgveiling beperkt keuzevrijheid niet

Redactie Zorgvisie
Minister Klink vindt dat de Zorgveiling geen bedreiging vormt voor de keuzevrijheid van patiënten. Hij antwoordt dat op vragen van Kamerleden.
Klink: Zorgveiling beperkt keuzevrijheid niet

Klink neemt het op voor de Zorgveiling in zijn antwoord op kritische vragen van de Tweede Kamer. De Kamerleden reageren op een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de kraamzorgveiling van Menzis en Achmea. De NZa stelt daarin dat de veiling een manier is om de zorg transparant te verdelen met gelijke kansen voor alle aanbieders. Wel geven steeds meer klanten een voorkeursaanbieder op, wat de concurrentiestrijd op de veiling dempt. De NZa bekijkt momenteel hoe dat valt te voorkomen.

Keuzevrijheid klanten

CDA, PvdA, SP, VVD, PVV en ChristenUnie vinden het juist belangrijk dat klanten mogen kiezen voor een aanbieder, en niet gedwongen worden om meerdere voorkeuren aan te geven of bij te betalen voor hun favoriet.

Kiezen voor zorgverzekeraar

Minister Klink stelt daarentegen dat zorgverzekeraars zelf hun inkoopbeleid moeten bepalen. Wat de klanten betreft: “De verzekerde zal moeten beoordelen of het inkoopbeleid van de verzekeraar overeenstemt met zijn wensen… De keuze van zorggebruikers speelt zich af op het moment dat zij voor een polis kiezen.”

Onderzoek NZa

De NZa onderzoekt waarom klanten een voorkeursaanbieder aangeven. Haar monitor Zorgveilen moet halverwege 2007 verschijnen. De NZa bekijkt ook de administratieve lasten die de veiling geeft. (Redactie ZorgVisie – Krista Kroon)

Lees ook:

NZa roemt veiling kraamzorg

Kraamzorgveiling is blijvertje

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.