Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG formaliseert beroepsnorm middelengebruik

Anouk Brinkman
De KNMG heeft de regels voor artsen en medisch specialisten voor het nuttigen van alcohol en psychoactieve middelen geformaliseerd. De tot nu toe ongeschreven regels zijn opgenomen in de KNMG-gedragscode.
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Uitgangspunt is dat artsen hun werk nuchter verrichten. Er mogen geen sporen van alcohol of psychoactieve middelen in het lichaam aanwezig zijn tijdens werk. Voor artsen met een bereikbaarheids- of crisisdienst, waarin zij fungeren als eerste aanspreekpunt, geldt eveneens de nulnorm. Voor artsen die de rol van tweede aanspreekpunt vervullen tijdens een bereikbaarheids- of crisisdienst, geldt de verkeersnorm. Ook geldt de verkeersnorm voor artsen die als enige specifieke deskundigheid bezitten op een bepaald medisch terrein.

Geen juridische gevolgen

Vooralsnog werden afspraken over middelengebruik onder werktijd door zorginstellingen vastgelegd. Het formaliseren van de regels heeft volgens de KNMG juridisch geen gevolgen. ‘De regel op schrift stellen helpt ons om ons van deze regel extra bewust te zijn als we bijvoorbeeld thuis zitten maar oproepbaar zijn’, schrijft KNMG-voorzitter René Héman in zijn column. ‘En het schept duidelijkheid naar de maatschappij toe: je mag rekenen op een dokter met vaste hand en verstand. De beroepsnorm moet glashelder zijn voor iedereen.’

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.