Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

KNMG: Investeer in ouderenzorg

Mark van Dorresteijn
Het aantal kwetsbare oudere patiënten neemt de komende jaren sterk toe. Met de juiste inspanningen en investeringen kan de medische zorg hier goed op aansluiten. Dat stelt de artsenorganisatie KNMG in het rapport ‘Sterke medische zorg voor kwetsbare ouderen’.
KNMG: Investeer in ouderenzorg

Door meer inspanning te leveren en meer te investeren in onderlinge afstemming kan de medische problematiek van kwetsbare ouderen goed aangepakt worden. Daarmee wordt voorkomen dat kwetsbare ouderen, met vaak verschillende aandoeningen en behandelaars, tussen wal en schip raken.

Versnippering zorg

Een van de problemen die de KNMG noemt speelt in de eerstelijn. Vooral de versnippering van de medisch specialistische zorg levert problemen op. Ouderen gaan vaak onvoldoende voorbereid het ziekenhuis uit. De KNMG meent dat kwetsbare ouderen sneller herkend moeten worden. Vervolgens moet er een goede samenwerking tussen verwijzer en ziekenhuis komen zodat mogelijke complicaties zoveel mogelijk voorkomen worden.

Wegnemen van belemmeringen

De invoering van de voorgestelde werkwijze moet gepaard gaan met de noodzakelijke randvoorwaarden. KNMG: “Bijvoorbeeld door het wegnemen van belemmeringen in de structuur van de zorgverzekeringen en van de zorgtarieven, de realisering van in ouderenzorg gespecialiseerde praktijkondersteuning, uitbreiding van de opleidingscapaciteit medische ouderenzorg, uitbreiding van de geriatrische beddencapaciteit en het managen van de financiële consequenties. Wil er daadwerkelijk en op grote schaal iets veranderen, dan moet in deze randvoorwaarden worden geïnvesteerd door de overheid (VWS, CVZ, NZa) en partijen als het CBOG, het Capaciteitsorgaan, zorgverzekeraars en AWBZ Zorgkantoren.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ouderenzorg wordt spannende sector

ActiZ: ‘Burgers moeten zelf betalen voor ouderenzorg’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Schitterend dat de KNMG een visie ontwikkelt op ouderenzorg. Aanpak van het tekort aan klinisch geriaters en bevorderen van interesse in geriatrie onder -aankomende- artsen, zou hier prima in passen. Dat ouderen in de maatschappij als ‘niet sexy’ worden gezien, het zij zo. Maar in de medische sector verbaast mij dit. Wellicht een uitdaging voor de KNMG iets aan deze beeldvorming te doen?

  2. Lees alle reacties
  3. Het is goed dat de medische wereld zich voorbereid op de zorg voor de oudere wordendende mens.Maar bedenk ook dat ouderen langer actief kunnen blijven en uitstekend in staat zijn om in de toekomstige zorg voor ouderen hun ervaring en kundigheid kunnen onbrengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.