Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG tégen opheffing AWBZ

MAARSSEN - De artsenorganisatie KNMG vindt dat de AWBZ niet kan worden opgeheven. Volgens de KNMG blijft de AWBZ nodig voor met name verstandelijk gehandicapten en chronisch psychiatrische patiënten die hun hele leven afhankelijk zijn van zorg.

Eerder adviseerde het College voor zorgverzekeringen (CVZ) en de Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ) om de AWBZ wel op te heffen en de zorg die nu onder de AWBZ valt over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De KNMG stelt echter dat de zorg voor verstandelijk gehandicapten en chronisch psychiatrische patiënten niet goed gewaarborgd is binnen de Zorgverzekeringswet.

Zorg niet onderbrengen bij WMO

Ook vindt de artsenorganisatie dat de zorg voor deze patiënten én patiënten van verpleeg- en verzorgingshuizen niet kan worden ondergebracht bij de WMO. De zorg voor deze mensen is te complex en de mensen zijn te kwetsbaar om “aan de politieke besluitvorming in gemeenten te worden uitgeleverd”, aldus de KNMG.

Voorstel

De KNMG stelt wel voor om de zorg voor geriatrische patiënten over te hevelen naar de Zorgverzekeringswet. Gezondheidsproblemen bij ouderen doen zich namelijk in de regel voor gedurende de laatste twee jaar van hun leven. Dat betekent dat ouderen gedurende die laatste twee jaar het eerste jaar verzekerd zijn via de Zorgverzekeringswet en het twee jaar via de AWBZ. Zorg die langer duurt dan één jaar valt nu namelijk onder de AWBZ.

Op termijn

De KNMG stelt voor om te onderzoeken of de zorg voor chronisch psychiatrische patiënten op termijn ondergebracht kan worden bij de Zorgverzekeringwet. Als dat toch mogelijk is, dan verdient dat de voorkeur aldus de KNMG. Het standpunt van de KNMG is te downloaden via de website www.knmg.nl . ZorgVisie organiseert op 18 mei een congres over de toekomst van de AWBZ. Voor meer informatie: www.elseviergezondheidszorg.nl (ZorgVisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.