Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kort geding om werkdruk in ziekenhuizen

Drie beroepsverenigingen hebben een kort geding aangespannen tegen het bestuur van vijftien ziekenhuizen in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. De verenigingen zijn tegen een convenant dat de ziekenhuizen hebben afgesloten en willen de directies tot overleg dwingen om de werkdruk te verlagen. De zaak dient morgenochtend.
Kort geding om werkdruk in ziekenhuizen

Het gaat om de verenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recovery verpleegkundigen (BRV). Uit een enquête van deze verenigingen blijkt dat de werkdruk in de operatiekamers van deze ziekenhuizen door 78 procent van de medewerkers als hoog tot te hoog beschouwd. Er is zelfs een groep van 6,5 procent die meent dat de huidige werksituatie leidt tot onverantwoorde zorgverlening. De kans op fouten tijdens operaties zou de afgelopen vijf jaar zijn toegenomen. Overigens vindt zestien procent van de anesthesiemedewerkers en operatieassistenten de werkdruk wel acceptabel.

Convenant vijftien ziekenhuizen

De aanleiding voor de enquête, gehouden onder 1300 medewerkers, was het in mei afgesproken convenant van vijftien ziekenhuizen in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg. De vijftien ziekenhuizen in deze regio hebben afgesproken om geen ok-medewerkers bij elkaar weg te kapen en om detacheringsbureaus geen kans te geven. Daarnaast is in het convenant bepaald dat het aantal opleidingsplaatsen flink moet stijgen en dat opgeleide werknemers twee jaar lang geen ontslag mogen nemen. Doen zij dit wel, dan moeten zij een deel van de opleidingskosten terugbetalen. In juli heeft de anesthesievereniging (NVAM) het convenant al voorgelegd aan de NMa.

Menselijke factor

Voorzitter Pim Aerts van de NVAM pleit voor het terugbrengen van de menselijke factor in de operatiekamers. “Alles draait tegenwoordig om budgetten en productie. Het wordt tijd dat de patiënt weer centraal staat en de medewerkers zich weer gewaardeerd voelen. Dat doe je niet door over hun hoofden heen een convenant af te sluiten. Nu zitten teamleiders zo ingeklemd tussen artsen, managers en personeel dat ze het meestal niet langer volhouden dan enkele jaren.”

‘Geen ruimte voor opleidingen’

Volgens advocaat Mariël Verhoeven blijkt uit de enquête dat 90 procent van de ondervraagde medewerkers geen ruimte ziet om mensen op te leiden. “Dit convenant is een papieren tijger zonder enig praktisch effect. De werkdruk zal niet omlaag gaan. Het convenant moet dan ook van tafel. Dat is de inzet van het kort geding, want uiteindelijk gaat deze kwestie om het vermijden van sterfgevallen. Dat bereik je niet met deze afspraak tussen de ziekenhuizen.”

Verbeterpunten

De beroepsverenigingen hebben een aantal suggesties om tot een verbetering van de werkomstandigheden te komen. Zij vinden bijvoorbeeld dat de opleidingscapaciteit optimaal benut moet worden en dat alle ziekenhuizen hieraan naar rato moeten bijdragen. Volgens de NVAM, de LVO en BRV kan de huidige uitstroom een halt worden toegeroepen door een effectievere inzet van medewerkers en het bevorderen van de doorstroming. Verder zou de overheid de maat moeten aangeven voor de opleidingen, waarbij de ziekenhuizen uitsluitend nog praktijkplaatsen leveren. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Kort geding tegen vijftien ziekenhuizen

‘Persnoeelsafspraak ziekenhuizen is kartelvorming’

Personeelstekort groter dan gedacht

Kort geding kan tijdelijke sluiting Winnersway niet stoppen

OK-medewerkers leggen convenant aan NMa voor

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.