Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Korting op pgb gaat door

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS handhaaft de korting van drie procent op de tarieven voor het persoonsgebonden budget (pgb). Een Kamermeerderheid wil wel dat het pgb een volwaardige regeling blijft.
Korting op pgb gaat door

Dat bleek tijdens de behandeling van de begroting van VWS in de Tweede Kamer op donderdag 11 november. De korting en het niet indexeren van de pgb-tarieven is een maatregel die het vorige kabinet met Prinsjesdag bekendmaakte. Enkele Tweede-Kamerfracties vroegen de staatssecretaris deze bezuiniging ongedaan te maken, maar daar geeft ze geen gehoor aan omdat ook de tarieven voor zorg in natura met drie procent omlaag gaan. Veldhuijzen van Zanten wil voor het pgb geen uitzondering maken.

Wooninitiatieven met pgb

De Tweede Kamer wil wel dat het pgb een volwaardige regeling blijft. Een Kamermeerderheid van in ieder geval VVD, CDA en PVV, en mogelijk nog meer partijen, steunt twee moties van VVD-Kamerlid Tamara Venrooy-van Ark. Ze wil dat het mogelijk blijft om wooninitiatieven voor gehandicapten met het pgb te financieren. Op het ministerie circuleren plannen om het budget voor deze doelgroep te korten tot in sommige gevallen wel dertig procent. De Kamer vreest dat er wooninitiatieven gaan omvallen. Oud-staatssecrataris Jet Bussemaker heeft de Kamer de garantie gegeven dat dit niet zal gebeuren. GroenLinks-parlementariër Linda Voortman vroeg Veldhuijzen van Zanten om deze garantie over te nemen, maar dat weigerde ze. “Ik kan niet voor álle initiatieven instaan.”

Pgb-brief 1 december

Wat Veldhuijzen van Zanten met de plannen van haar ambtenaren gaat doen, is nog niet duidelijk. De forse kortingen van dertig procent zijn in ieder geval niet van toepassing op 2011, verklaarde ze in de Kamer. Die gaan op zijn vroegst in 2012 in. Veldhuijzen van Zanten, die zegt het pgb net als de Kamerleden een warm hart toe te dragen, heeft de Kamer om meer tijd gevraagd om zelf met een visie op de toekomst van het pgb te komen. Voor 1 december zal Veldhuijzen van Zanten duidelijkheid verschaffen over hoe ze de pgb-stop, nog door oud-minister Klink op 1 juli afgekondigd, per 1 januari gaat opheffen. Op de wachtlijst staan zeker 8000 wachtenden. In een brief aan de Kamer, toegezegd voor 1 december, zal ze ook de effecten van mogelijke bezuinigingsmaatregelen inzichtelijk maken. Dan zal duidelijk zijn hoeveel speelruimte de nieuwe bewindsvrouwe heeft om alternatieven te vinden voor de voorgenomen bezuiniging van 150 miljoen euro op het pgb. (Zorgvsie – Bart Kiers)

Lees ook:

8000 wachtenden voor pgb

VWS zet mes in pgb

CVZ: groei pgb zet onverminderd door

Verslag Tweede Kamerdebat

Lees het volledige verslag in de papieren nieuwsbrief. Word nu abonnee van Zorgvisie.

9 REACTIES

 1. Beste Maria,
  Wat een uitgebreid, maar hypocriet verhaal heeft u weten te verzinnen. U plaatst uzelf op een hoger voetstuk dan de komkommertelers van Nederland, omdat u en uw kind zo zielig zijn en dus meer recht hebben op overheidsfinanciering, dan komkommertelers die zonder overheidsfinanciering met grote schulden komen te zitten. Ik heb geen voorkeur voor een van beide financieringen, maar het verhaal van ‘ik en mijn zaak’ zijn altijd leuke tranentrekkers, maar rechtvaardigen een dergelijke stelling totaal niet.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik vind het schandalig, zag Rutte net op tv en de manier waarop hij praat over pgb’s en zorg is echt absurd. Dan benoemt hij dat wel pgb blijft voor mensen met Parkinson, welk recht heeft hij om te stellen welke indicaties terecht zijn en welke niet? Heeft hij ooit al een dag doorgebracht met een kind dat ernstig chronisch ziek is? Moet ik dan mijn dochter van elf die te moe en ziek is om haar armen en benen op te tillen elke dag door een andere wasmiep laten wassen en wie ligt uren naast haar in bed snachts om met haar te praten als ze depressief en moedeloos wordt omdat ze zo ziek en moe is en pijn heeft? Komt dan een praatmiep die het eventjes in orde maakt? En hoe zit het met mijn werk waarvan ik uren heb ingeleverd om te kunnen zorgen voor mijn ziek kind? Zorgt Rutte of Veldhuizen dat ik die uren terugkrijg, want nu word ik immers betaald voor de uren die ik voor mijn dochtertje werk, ook ik had liever een gezond kind zodat ik mijn andere werk kon doen en savonds blij met mijn kind leuke dingen kon doen ipv leven van dag tot dag… Welke idioten bedenken zoiets en wie gaat in godesnaam bepalen hoe ziek een kind is? Ik ben journalist en bedacht dat we met een aantal journalisten en tekstschrijvers moeten zorgen dat we reportages gaan schrijven van zoveel mogelijk situaties en mensen om straks in te dienen bij de pgb aanvragen zodat we kunnen laten zien waarom elke situatie op zich een pgb nodig heeft. Ik denk dat de overheid vanaf nu beter kan stoppen met het pompen van geld in oorlogsgebieden en steun aan boeren die nu denken dat ze geld van Nederland moeten claimen vanwege hun strop met de komkommeraffaire in Duitslang.
  Ik hoop van harte dat de moeder van minister Rutte morgen van het een op ander moment afhankelijk wordt van haar kinderen en anderen en de noodzaak voor een pgb er is. Dan zal het mij benieuwen of zoonlief Rutte zijn moedertje in de dagopvang duwt waar ze een nummer is en haar billen elke dag door een andere washulp worden gewassen. En staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten gun ik van harte dat een van haar kinderen morgen van het een op ander moment een ernstige auto immuunziekte heeft met complicaties waardoor ze over een jaar krom loopt van de reuma en suikerziekte en hartstoornissen etc heeft en dan mag Rutte komen beoordelen of het pgb terecht wordt toegekend! Wat een zooitje ongeregeld, hoe durven ze uberhaupt te praten over zaken waar ze de ballen verstand van hebben. Ik zou zeggen Nederland, verenig u. We hebben eindelijk een systeem waardoor leven met een handicap enigszins draaglijk is en nu dit. Het maakt mij moedeloos, heel boos en verdrietig.

 4. mevr. veldhuizen weet zeker niet wat er aan de hand is.zij moet maar eens steekproeven nemen, en langs gaan bij mensen die volledig afhankelijk zijn van hulp, dan kan zij met eigen ogen zien dat je daar geen geld kunt inhouden voor het inkopen van hulp, wat te denken dat zulke mensen nu naar een verpleeghuis moeten (wat kost dat)? en niet te vergeten het verdriet wat bij hun ziekte komt. er is veel fraude, maar laat a.u.b de mensen die echt hulp nodig hebben niet in de kou staan.

 5. ik geloof niet dat meneer v.d. Berg weet waar hij over praat. Dit soort reacties zijn te zot voor woorden. bovendien is het Zorgkantoor een dusdanige waakhond gebleken dat excessen tegenwoordig uitgesloten zijn. Het PGB moet blijven ! de politiek kan alleen geen keuzen maken, en blijft om de hete brei heendraaien. Beloften van de een worden voor je het weet de nek omgedraaid door de ander. Daarnaast: Het CDA wilde toch altijd opkomen voor de zwakkeren in de samenleving ? Van deze partij moet echter de eerste positieve,constructieve reactie nog komen………..

 6. Meneer van den Berg, het PGB een speeltje? natuurlijk ben ik het met u eens dat er incidenteel gelden worden gebruikt voor oneigenlijke doelen. Echter is dat niet met elke regeling zo: kinderopvang, uitkeringen, subsidies etc. Daar moeten maatregelen voor getroffen worden. Maar het PGB met als doel: Zelfregie bevorderen is een geweldig alternatief voor zorgvragers die hier op een goede manier mee omgaan. En dat is echt het overgrote deel !

 7. Het PGB is een speeltje van politici en oorsponkelijk bedoeld om het monopolie van zorgaanbieders te breken. Helaas is het uitgelopen op een feestje voor mensen, voor wie het eigenlijk niet bedoeld is. Daarnaast is het landschap sinds de zorgverzekeringswet drastisch veranderd. Het wordt hoog tijd voor een parlementair onderzoek naar wenselijkheid van het voortduren van PGB.

 8. De Politiek is nog steeds niet te vertrouwen. De oud-staatssecretaris Jet Bussemaker geeft de Kamer de Garantie dat de woon-initiatieven niet zullen omvallen voor de zwakken in deze samenleving . Vervolgens geeft de opvolgster Veldhuizen van VWS niet thuis. Het is toch te gek voor woorden , dat dit in deze Crisistijd voor met name de zwakkeren in de samenleving niet kan.Er wordt gesproken over de Visie op de Toekomst van de PGB , maar wat is de Visie in deze Crisistijd ? Het komt bij mij over ; dat we alles weer vooruitschuiven , met alle gevolgen voor de 8.000 wachtenden ! Politiek maak nu een keus en laat je echte gezicht zien waar je voor staat !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.