Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Korting ziekenhuizen is niet waarschijnlijk

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De groei van de ziekenhuisomzet blijft binnen de afspraken van het hoofdlijnenakkoord. Een korting achteraf ligt niet voor de hand.
MKB-ondernemers rekenen op hele vermogen bij pensionering
Foto: Stockexchange

Stijgen de omzetten van ziekenhuizen nu of niet? Zorgvisie  bracht vorige week twee berichten die de lezer op het verkeerde been kunnen zetten. ‘Omzet ziekenhuizen stijgt in 2012’ was de kop op 11 juni op basis van een analyse van ruim vijftig jaarverslagen door het accountantskantoor BDO. Twee dagen later verscheen het bericht ‘Ziekenhuisomzetten 0,5 miljard lager door productiekrimp’ aan de hand van een analyse door Gupta Strategists. De inhoud is minder tegengesteld dan de koppen doen vermoeden. Beide onderzoeken komen uit op een omzetgroei van circa 5 procent. Maar daarvan bestaat 2 procent uit dure geneesmiddelen, een nieuwe begrotingspost voor ziekenhuizen die  van de 5 moet worden afgetrokken voor een eerlijke vergelijking met eerdere jaren. Blijft 3 procent groei van de bedrijfsopbrengsten over. Daarvan bestaat 1,5 procent uit transitiebedragen. Deze vorderingen op het Zorgerzekeringsfonds komen waarschijnlijk uit op zo’n 300 miljoen euro. Verder heeft Gupta de productie van ziekenhuizen in kaart gebracht. Het aantal polikliniekbezoeken en opnames blijkt te dalen met één procent. Ziekenhuizen produceren dus minder. De netto-omzetstijging van 3 procent lijkt dus toe te schrijven aan hogere prijzen, want omzet = p (prijs) x q (volume).

Omzetgroei blijft achter bij verwachting

Ook accountantskantoor Deloitte komt uit op 5 procent omzetgroei,waarvan 2 procent is toe te schrijven aan dure geneesmiddelen. Partner Wil-Jan van de Rijdt wijst erop dat dit ruimschoots binnen de marges valt die afgesproken zijn binnen het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord dat de ziekenhuizen met de minister van VWS en de zorgverzekeraars hebben gesloten. Dat gaat uit van 5,3 procent groei (2,5 procent volume en 2,8 procent prijs). Ziekenhuizen houden zich dus aan de afspraken. Hij vindt de suggestie dat ziekenhuizen rekening moeten houden met een korting achteraf daarom te voorbarig. Die korting zou nodig zijn om de 300 miljoen euro aan vorderingen op het Zorgverzekeringsfonds te betalen. ‘De omzetgroei blijft ruim binnen de marges van het hoofdlijnenakkoord. De vorderingen op het Zorgverzekeringsfonds van ziekenhuizen zijn weliswaar hoger dan verwacht, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de lagere omzetgroei. Er is dus voldoende ruimte om de vorderingen binnen de kaders van het hoofdlijnenakkoord op te vangen.’

Zorgverzekeringsfonds

Hoe de afrekening van de transitiebedragen via het Zorgverzekeringsfonds gaat plaatsvinden is nog niet duidelijk. Eerst gaat een commissie alle vorderingen onder de loep nemen. Die worden dan mogelijk nog aangepast. Ziekenhuizen doen er overigens wel goed aan rekening te houden met financiële tegenwind de komende jaren. De voorgenomen bezuinigingen van het kabinet (6 miljard euro) komen deels bij de zorg terecht. De kans is groot dat de cure daarvan het grootste deel op tafel moet leggen, omdat er bij de care niets te halen valt. Daar heeft VWS net een langlopend zorgakkoord mee afgesloten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.