Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kosten voor ICT dalen in de ggz

ICT-kosten als percentage van de omzet dalen tot 4,55 procent in de geestelijke gezondheidszorg. Na jaren van flink toenemende kosten op het gebied van ZIS/EPD is dit jaar een daling te zien terug naar het niveau van 2013. Dit blijkt uit de ICT Benchmark GGZ 2015 van M&I/Partners.
slot400.jpg

De ICT-kosten als percentage van de omzet dalen tot 4,55 procent. Dit is een trendbreuk met de stijgende lijn die tot dit jaar zichtbaar was in de GGZ. Daar waar de softwarekosten nog zijn toegenomen zijn vooral de kosten voor ICT-personeel flink afgenomen.

Kosten ZIS/EPD
Na jaren van flink toenemende kosten op het gebied van ZIS/EPD  is er dit jaar een daling ingezet terug naar het niveau van 2013. De kosten voor het ZIS/EPD zijn nog altijd aanzienlijk met een gemiddelde van 355 euro per gebruiker per jaar. Echter, de analisten van M&I/Partners zien dat de meeste instellingen inmiddels de implementatiefase achter de rug hebben en hierdoor minder kwijt zijn aan de eenmalige transitiekosten.

 Omzet per medewerker
Net als in de voorgaande edities van de ICT Benchmark GGZ zien de analisten van M&I/Partners een toename in de omzet per medewerker. Deze stijging laat zich verklaren door de druk op de organisaties om verder te bezuinigen. Met andere woorden: met minder mensen moet men hetzelfde blijven leveren.

Werkplek
In de cijfers is ten slotte ook een stijging terug te zien in de werkplekdekking. Dat wil zeggen, er zijn steeds meer werkplekken per medewerker. Dit komt doordat steeds meer zorg, ook binnen de GGZ, ambulant wordt geleverd. Door deze beweging worden medewerkers steeds meer uitgerust met mobiele devices. Vorig jaar waren er 1,03 werkplekken per medewerker, dit jaar is dat al gestegen naar 1,14 werkplekken per medewerker.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.