Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kostenbesparing Zichtbare Schakel nog niet bewezen’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Er zijn geen harde uitspraken mogelijk over de kostenbesparende effecten van de brede inzet van HBO wijkverpleegkundigen met veel regelruimte, de zogenoemde Zichtbare Schakel-verpleegkundigen. Dat zegt de externe evaluatiecommissie van het project Zichtbare Schakel. 'Er is een voorzichtige indicatie (..) vervolgonderzoek is nodig', aldus de externe evaluatie die deze week naar de Kamer is gestuurd.
‘Kostenbesparing Zichtbare Schakel nog niet bewezen’
Foto: Stockxchng

De afgelopen jaren zijn via het  ZonMw-programma  Zichtbare Schakel honderden wijkverpleegkundigen aan het werk gegaan in aandachtswijken. Eind 2012 ging het om ruim 400 wijkverpleegkundigen op Hbo-niveau en ruim 100 andere medewerkers. Zij werden in staat gesteld om samenwerkingsprojecten op zetten voor zorg, welzijn, wonen en preventie. De politieke betekenis van het project is groot geweest. De wijkverpleegkundige heeft een belangrijke rol gekregen in de hervorming van de langdurige zorg en in de praktische invulling van de nieuwe Wmo. Uit de evaluatie blijkt eveneens dat ‘het betrekken van bewonersorganisaties en patiëntenvertegenwoordigers bij het oplossen van vraagstukken die spelen in de buurt nog geen vanzelfsprekendheid is’, aldus de evaluatie.

Honderd projecten

De cliënten geven aan tevreden te zijn met de zorg en ondersteuning van de wijkverpleegkundigen. In twee jaar hebben de projecten 32.000 individuele cliënten bereikt. Daarbij gaat het om cliënten met een gemiddelde leeftijd van ruim 68 jaar. Bijna de helft van hen is ouder dan 75 jaar. Meestal gaat het om laag opgeleiden. Daarnaast zijn 45.000 wijkbewoners bereikt met groepsgerichte activiteiten. Ongeveer een kwart van de cliënten heeft een allochtone afkomst.

Van de in totaal 40 miljoen euro die beschikbaar was voor Zichtbare Schakel projecten is 33,5 miljoen euro uitgegeven aan bijna honderd projecten.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.