Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fout kostenonderzoek Wlz heeft impact op landelijke kostprijs

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Tijdens een verificatie van het kostenonderzoek voor Wlz, hebben KPMG en de NZa in een van de formules een fout ontdekt. Dat melden de organisaties donderdagochtend. ‘Dit heeft impact op de landelijk gemiddelde kostprijs’, aldus de zorgautoriteit.
Tarieven wijk
Foto: AdobeStock

In opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit heeft KPMG in 2017 een kostprijsonderzoek voor langdurige zorg (Wlz) verricht. De nieuw berekende kostprijzen vormen een basis voor de toekomstige tarieven in de langdurige zorg. KPMG bericht dat er tijdens de verificatie van het onderzoek een fout is opgetreden in een van de formules.

Impact prijzen Wlz

De NZa meldt donderdag op haar webwebsite dat herstel voor een deel van de prestaties heeft geleid tot een herziene kostprijs. ‘Dit heeft impact op de landelijk gemiddelde kostprijs van 140 prestaties, waardoor bij 152 instellingen een of meer kostprijzen moeten worden aangepast.’

KPMG meldt dat de formulefout voor de meeste prestaties een relatief kleine impact heeft. De impact binnen modulair pakket thuis is groter. Volgens de accountants- en adviesorganisatie zijn de uitkomsten die zijn opgenomen in de benchmark inmiddels aangepast.

Herziening kostenonderzoek langdurige zorg

De NZa geeft aan het herziene rapport ‘Kostenonderzoek langdurige zorg’ binnenkort te publiceren. Op dit moment is de Nederlandse Zorgautoriteit nog bezig met de tweede fase van het onderzoek, ‘zoals het onderzoeken van de gemeten kostenstijging en het onderzoeken van alternatieven voor prestaties waarvoor geen betrouwbare kostprijs is berekend.’ Dit gebeurt in samenwerking met KPMG. De NZa stelt de nieuwe maximumtarieven uiterlijk 1 juli 2018 vast.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.